2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Repülőgép-balesetben meghalt William Anders, az Apollo–8 legénységének tagja

2024.06.08. 07:49 Módosítva: 2024.06.08. 08:03
William Anders, az 1968-ban felbocsátott Apollo–8 űrszonda legénységének egyik tagja június 7-én, 90 éves korában meghalt a San Juan-szigeteknél, amikor lezuhant az általa vezetett repülőgép. Az űrhajóst több ezer jelentkező közül választotta ki a NASA a misszióra, amelyben William Anders elkészítette az egyik leghíresebb űrfotót, „Earthrise” – magyarul Föld-felkelte – címmel, amelyen a Föld és a Hold felszíne látható egyszerre, színesben.

Repülőgép-balesetben meghalt az Apollo–8 űrmisszió egyik tagja, William Anders – írja az MTI. Az Apollo–8 űrszondát 1968-ban bocsátották fel az Egyesült Államokban. Az űrjármű legénységét Frank Borman parancsnok, William Anders holdkomppilóta és James Lovell parancsnoki modulpilóta alkotta. Ezzel az űrhajóval emberek először hagyták el a Föld gravitációs és mágneses mezőit, és először kerülték meg a Holdat.

A Hold melletti elrepülésekor William Anders 1968 karácsony estéjén elkészítette az egyik leghíresebb űrfotót, „Earthrise” – magyarul: Föld-felkelte – címmel, amelyen a Föld és a Hold felszíne látható egyszerre, színesben.

Az egykori űrhajós pénteken, 90 éves korában vesztette életét, amikor az Egyesült Államok északnyugati partjainál fekvő San Juan-szigeteknél lezuhant az általa vezetett repülőgép. 

„Bill Anders az emberiségnek a legmélyebb ajándékokat nyújtotta, amelyeket egy űrhajós adhat. Elutazott a Hold küszöbére, és segített mindannyiunknak meglátni valami mást: önmagunkat. Megtestesítette a felfedezés tanulságait és célját. Hiányozni fog nekünk” – mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója.

Több ezer jelentkező közül választották ki a történelmi űrrepülésre

Az Apollo–8 volt az amerikai Apollo-program második olyan küldetése, amelyben emberek indultak a világűrbe, és egyben az első olyan, amelyben megközelítették a Holdat. Az 1968. december 21-én startoló űrhajó karácsony napján állt Hold körüli pályára, és 10 keringésnyi időt töltött ott. A repüléshez először használták a Saturn V holdrakétát, így először próbálták ki emberek ezt a hordozóeszközt, ez volt a rakéta első teljesen sikeres repülése.

A legénység húsz óráig keringett a Hold körül, és főként a lehetséges holdi leszállóhelyek fényképezésével foglalatoskodott.

Első alkalommal az űrhajózás történetében több ízben adtak élő tévéadást az űrhajósok az űrből, köztük a legnagyobb hatást keltő karácsony esti adással, amelyben a Bibliából olvastak fel.

Anders 1955-ben végzett a Maryland állambeli Annapolisban, az Amerikai Haditengerészeti Akadémián. Ezt követően az amerikai légierőnél szolgált, majd 1962-ben a Wright-Patterson légibázison működő Air Force Institute of Technologyn szerzett mesterdiplomát nukleáris mérnöki szakon – írja az ABC News.

1963 végén a NASA több ezer jelentkező közül 14 embert választott ki az űrhajóstestületbe, köztük William Anderst. Richard Nixon elnök 1969-ben nevezte ki Anderst a Nemzeti Repülési és Űrtanács ügyvezető titkárává. 1996-ban feleségével, Valerie Andersszel megalapította a Heritage Flight Museumot a washingtoni Bellinghamben. Az Apollo–8 volt Anders egyetlen űrrepülése.