Bűnösnek találták Hunter Bident, akár huszonöt év börtönre is számíthat

2024.06.11. 18:25
Hiába a regnáló amerikai elnök fia, bűnösnek találták az esküdtek Hunter Bident, aki drogfüggőségét letagadva vásárolt fegyvert 2018-ban. A férfi akár 25 év börtönbüntetéssel is számolhat.

Bűnösnek találták az esküdtek Hunter Bident, Joe Biden regnáló amerikai elnök fiát, illegális fegyvervásárlás és -tartás három vádpontjában, így akár 25 év börtönbüntetéssel is sújtható – írja a The New York Post.

Ez az első eset, hogy a szövetségi esküdtszék regnáló elnök gyerekét találja bűnösnek, és akit ezért elítélnek, emiatt hatalmas figyelem övezi az esetet, hasonlóan a volt amerikai elnök, Donald Trump ügyéhez, akit az esküdtek mind a 34 vádpontban bűnösnek találták a hallgatásipénz-perben. Trump akár 136 év börtönt is kaphat, de a vádpontok összevonásával ez lecsökkenne négy évre, és az sem kizárt, hogy a bíró eltekint a börtönbüntetés kiszabásától.

Hunter Biden ügyében a hat férfiból és hat nőből álló testület úgy ítélte meg, hogy Biden elnök 54 éves fia tudatosan hazudott a fegyverigénylési űrlapon, amikor 2018 októberében betért egy Wilmington melletti fegyverboltba, hogy revolvert vásároljon. Hunter Biden eltitkolta, hogy kábítószerfüggő, ami az Egyesült Államokban kizáró körülmény. A szabálytalanul vásárolt Colt tizenegy napig volt a birtokában. Hunter ellen tavaly szeptember 14-én emeltek vádat a hamis nyilatkozat ügyében.

Joe Biden nem kegyelmezne meg a saját fiának

Valójában Hunter Biden akkoriban már teljesen rászokott a crackre – ezt saját, 2021-ben megjelent memoárjában is elismerte, az ügyészek bizonyítékként fel is használták ellene. Hunter Biden rákbeteg bátyja, Beau Biden 2015-ös halála után süllyedt depresszióba, amit droggal is próbált enyhíteni. Védőügyvédje szerint azonban nem tudatosult benne, hogy kialakult a függőség.

Az illegális fegyvervásárlás és -tartás három vádpontja akár 25 év börtönnel sújtható, de ennyire elrettentő büntetést nem szoktak kiszabni egy ilyen ügyben.

Hunter Biden ártatlannak vallotta magát, apja, a jelenlegi amerikai elnök pedig korábban kijelentette, hogy nem fog kegyelmet adni a fiának, annak ellenére, hogy amerikai elnökként megkegyelmezhetne a bűncselekmény szövetségi jellegére való tekintettel.

Az ügyről további részleteket ebben a cikkünkben olvashat.

Ezzel Hunter Biden jogi problémái még nem érnek véget, ugyanis a tervek szerint szeptember 5-én kezdődik a Los Angeles-i szövetségi bíróságon az ügye amiatt, hogy 2016 és 2019 között állítólag 1,4 millió dollár szövetségi jövedelemadót csalt el.