2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Afrikai gyerekeket kényszerítenek kábítószer-kereskedelemre a drogkartellek Európában

2024.06.13. 07:51
Sok afrikai gyereket a jobb élet ígéretével csalogatnak Európába azok a drogkartellek, akik azután erőszakkal veszik rá a főként marokkói és algériai kiskorúakat a kábítószer-csempészetre. A szervezett bűnözés és az emberkereskedelem ügyében nyomozó uniós rendőri erők szerint akár több ezer gyerekről is szó lehet, akiknek egy része minden nyom nélkül eltűnik a föld színéről.

Az Európai Unió rendőri szervei arra figyelmeztettek, hogy a Nyugat-Európában, többek között Párizsban és Brüsszelben működő kokainhálózatok ipari méretű kizsákmányolásra kényszerítik az afrikai gyermekeket, hogy bővítsék Európa kokainpiacát  derül ki a The Guardian oknyomozó riportjából.

A gyermekvédelmi ügynökségek arra figyelmeztettek, hogy a kokainbandák, amelyek kihasználják a rendelkezésükre álló gyakorlatilag korlátlan mennyiségű kiszolgáltatott afrikai gyermeket, 

brutális eszközöket alkalmaznak áldozataik ellenőrzésére, beleértve a kínzást és a nemi erőszakot, ha nem tudnak elég kábítószert eladni.

A The Guardian forrásai szerint Londonban a rendőrség nemrégiben számos marokkói és algériai gyereket talált, akiket a jelek szerint megkínoztak a kokainbandák, akik az országba csempészték őket.

Az uniós rendőri erők idén márciusban – az Egyesült Királyság és az ENSZ ügynökségeivel, valamint az Europollal együtt – összeültek, hogy megvitassák, hogyan lehetne fellépni az afrikai gyerekek Nyugat-Európában működő kábítószer-hálózatok általi kizsákmányolása és kereskedelme ellen.

A szervezett bűnözés és az emberkereskedelem ügyében nyomozó uniós rendőri erők nemrégiben készített jelentése szerint Svédországban, Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban és Franciaországban több száz észak-afrikai kiskorút használtak ki a drogbandák, akiket kábítószer-kereskedő hálózatok szerveztek be a drogok értékesítésére.

Eltűnt, kísérő nélküli gyerekek

A lap azt írja, hogy más források szerint ez a szám jóval magasabb, akár több ezerre is tehető. A legfrissebb rendőrségi adatok szerint 2022-ben mintegy 15 928 kísérő nélküli gyerek érkezett Európába, akik közül később sokan eltűntek és semmi nyomuk nincs a mai napig.

A belga szövetségi rendőrség által az Europol számára készített friss dokumentum alapján évente több ezer kísérő nélküli külföldi kiskorú lépi át az unió határait, akik aztán minden nyom nélkül eltűnnek. 

Eric Garbar, a belga szövetségi igazságügyi rendőrség emberkereskedelemmel és embercsempészettel foglalkozó részlegének vezetője megerősítette, hogy a többnyire marokkói és algériai kiskorúakat legfőképpen kábítószer-kereskedelemben alkalmazzák a drogkartellek.

Az EU-ban megállíthatatlanul alacsony költségű emberi erőforrással rendelkezünk Afrikából

– mondta. 

A rendőrség szerint a gyerekek elsődleges kizsákmányolója a marokkói Mocro Maffia nevű csoport. A szervezethez tartoznak Európa legnagyobb kokainkereskedő kartelljei, amelyek közvetlenül dél-amerikai termelőkkel dolgoznak együtt. A csoport feltehetően a belgiumi Antwerpen kikötőjében tevékenykedik, amely a kokain Európába való bejutásának fő kapuja.

A Mocro Maffia hírhedten brutális, még a belga igazságügyi miniszterhez és a holland koronahercegnőhöz is fenyegetéseket intézett. Az év elején a hálózat több tagját is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert részt vettek egy sor bandagyilkosságban. 

A rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy a gyerekeket közvetlenül Marokkóból csempészik az európai kokainhálózatokba, sokukat a közösségi médiával és a jobb élet ígéretével csalogatva a kontinensre.

Caroline Vrijens flamand gyermekjogi biztos szerint az afrikai gyerekek a legkiszolgáltatottabbak Európában, és sürgős fellépést sürgetett a hatóságoktól a probléma kezelése érdekében.