Kiléphet az Európai Néppártból a KDNP

D MTZ20240614008
2024.06.14. 11:29
Ha felveszik Magyar Pétert az Európai Néppárt (EPP) frakciójába vagy pártját az EPP-be, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten.

„A KDNP számára erkölcsi és politikai okokból is elfogadhatatlan Magyar Péter személye az EPP-frakcióban, a Tisza Párt a Néppártban. A KDNP ezért távozik az Európai Néppártból” – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Karmelita kolostorban pénteken délelőtt.

A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével, majd ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta: nagyon őszinte és korrekt beszélgetést folytattak, amelyen sok kérdést érintettek.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, az EPP szempontjából érthető, hogy Magyart és a Tisza Pártot felveszik a frakcióba a létszám miatt, azonban „Magyar Péter azzal, hogy személyében támadta Hölvényi Györgyöt, kényszerpályára tette a KDNP-t”.

Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számunkra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza Párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban

– szögezte le Semjén Zsolt a Magyar Nemzet szerint.

Semjén Zsolt elmondása szerint „érzelmileg nehéz a KDNP számára a jelenlegi szituáció, mivel előbb voltunk a Néppártban, mint a Néppárt”. Kiemelte, a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak nyolcvannapos.

A hvg.hu beszámolója szerint a KDNP kilépését Manfred Weber tudomásul vette, aki délután Magyar Péterrel is találkozik, ahol vélhetően megegyeznek arról, hogy a Tisza Párt EP-képviselői belépnek a néppárti frakcióba.

Semjén Zsolt hozzátette: az EP legnagyobb frakciójában a KDNP hangot tud adni a magyar nemzeti szempontoknak.

A miniszterelnök-helyettes szerint látható az a szempont, amelyet az Európa Néppárt képvisel: hét képviselő, az hét képviselő, és nem mindegy a néppártnak hány képviselője van.

A tanácskozáson szó volt az orosz-ukrán háborúról. Semjén Zsolt és Hölvényi György megerősítették a magyar álláspontot: Magyarország a béke oldalán áll, és kulcskérdés a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete.

Mint arról korábban beszámoltunk, nemrég benyújtotta csatlakozási kérelmét a jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppárt (EPP) Európai Parlamentben lévő képviselőcsoportjához a Magyar Péter fémjelezte Tisza Párt. Azonban a csatlakozásuk nem automatikus, hiszen a Néppárt EP-képviselőinek még meg kell szavazniuk.

(Borítókép: Semjén Zsolt és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője és alelnöke a Karmelita kolostorban 2024. június 14-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)