Zelenszkij fontos információt közölt, a háború befejezésének esélyére is kitért

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2024.06.16. 06:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombaton csaknem tizenötezer fő lépte át a magyar határt – áll az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében. A románmagyar határszakaszon átlépő 7404 fő nyilatkozott ukrajnai állampolgárságáról. Az ukránmagyar határon 7504 fő lépett be Magyarország területére.

    A 14908 határátlépőből mindösszesen 34 személy kapott ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ezek 30 napig érvényesek – írják.

  • A svájci békecsúcson nem vitatták meg Oroszország javaslatait az ukrajnai háború befejezésére – mondta Olaf Scholz német kancellár a The Guardian szerint. Megjegyezte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által előterjesztett tervnek „nem volt komoly szándéka”.

    Ráadásul Putyin javaslatai – hogy Ukrajna mondjon le négy, Oroszország által követelt régióról (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja), valamint hagyjon fel az ellenségeskedésekkel és mondjon le NATO-tagsági törekvéseiről – csak arra irányultak, hogy eltereljék a figyelmet a konferenciáról – véli Scholz, aki szerint

    Oroszország ma vagy bármikor véget vethetett volna a háborúnak, de nem volt hajlandó ezt megtenni.

    A német kancellár ugyanakkor úgy véli, hogy Oroszország részvétele nélkül nem lehet az ukrajnai béke eléréséről beszélni.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!