Kocsis Máté kizártnak tartja, hogy a Fidesz egy frakcióban üljön a román AUR-ral

2024.06.20. 08:36
Miután a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció az EP harmadik legnagyobb pártja lett tizenegy új tag csatlakozását követően, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról írt a közösségi oldalán, hogy a román AUR-ral a Fidesz nem kíván egy frakcióban ülni.

„A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!” – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerda este a Facebook-oldalán.

A politikus arra a hírre reagált, miszerint szerdán a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakció lett az új parlament harmadik legnagyobb pártja, miután a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is csatlakozott.

A Politico beszámolója szerint az ECR immáron 83 tagot számlál.

Mint megírtuk, olasz lapértesülés szerint azonban nem az AUR csatlakozása lehet az oka a Fidesz távolmaradásának az ECR-től. A Corriere della Sera arról írt, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elutasította Orbán Viktor kívánságát, így a Fidesz nem csatlakozhat az európai parlamenti frakcióhoz.

Mint írják, a Fidesz felvételének több hátránya lenne, mint előnye, ezért zárva tartják előttük az ajtókat. Az olasz lap azt írja, hogy korábban a frakció több pártja is jelezte, hogy nem kérnek a magyar miniszterelnökből.

Mint írják, ennek oka, hogy Orbán Viktort az ECR több tagja is „vállalhatatlannak” tartja, és a belgáktól a finnekig többen is világossá tették, hogy a Fidesz csatlakozása esetén ők távoznak.

Az Index megkereste a Fideszt, de nem adtak érdemi tájékoztatást a fejleményekről. Annyit közöltek lapunkkal, hogy a frakcióalakításra vonatkozó tárgyalások jelenleg is zajlanak.