A NATO legnagyobb európai légibázisa jön létre Romániában

2024.06.23. 14:52
Bár egyelőre nincs szó arról, hogy a NATO beavatkozna az ukrajnai eseményekbe, mégis Romániában alakítják ki a legnagyobb légibázist, a Fekete-tengertől alig húsz kilométerre. Az előkészületek egyelőre csak megelőző jellegűek, de egy harmadik NATO-misszióját töltő brit vadászpilóta szerint ez azért nagyon más, mint ami a háború előtt volt. Minden sokkal több, minden sokkal nagyobb és legfőképp: sokkal veszélyesebb.

A romániai Mihail Kogalniceanu (MK-) légibázis a közeli faluról kapta a nevét, amelyet egy 19. századi politikusról, az ország korábbi külügyminiszteréről neveztek el.

Most ez a hely válhat Európa legnagyobb NATO-légibázisává, nagyobbá, mint a híres németországi Ramstein.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal indokolta ukrajnai háborúját, hogy a NATO benyomul Oroszország európai oldalára. Az ő inváziójára válaszul újabb bábuk kerültek előre a NATO sakktábláján – írta a BBC.

Meg kell nyugtatni a keleti országokat, hogy megvédik őket Oroszországtól 

A portál szerint az „MK bázis” hamarosan egy – nemrég Norvégiától vásárolt – román F–16-osokból álló századdal, valamint MQ–9 Reaper drónokkal és egy katonai várossal fog rendelkezni, amelyen keresztül 32 ország NATO-hadseregének, légierejének és haditengerészetének személyzete fog rotálni.

A legfrissebb érkezők a finnek. A Fekete-tenger partjaitól mindössze 20 kilométerre fekvő bázis 300 kilométerre van Odesszától, és 400 kilométerre az oroszok által megszállt Krímben lévő Szevasztopoltól. Charlie Tagg RAF-pilótának (Brit Királyi Légierő) ez a harmadik és egyben utolsó szolgálati útja itt.

Itt sokkal nagyobb az amerikai jelenlét, sokkal több az infrastruktúra, a szállás, az ember és a felszerelés

– mondta. Hozzátette, hogy Oroszország ukrajnai inváziója megváltoztatta mind a területeket, amelyek felett repül, mind a misszió stratégiai helyzetét. Utolsó bevetésén, 2021-ben a NATO vadászpilótái messze a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett repültek, most azonban ragaszkodnak a román és bolgár felségvizek feletti 12 tengeri mérföldes zónához, „hogy elkerüljék a félreértéseket és az oroszokkal való eszkalációs helyzeteket”.

Korábban azért voltunk itt, hogy a jelenlétünk elrettentse Oroszországot az agressziótól. Most inkább megnyugtatásként szolgálunk más NATO-országok, például Románia számára, hogy itt vagyunk, és hajlandóak vagyunk védekezni

– nyilatkozta. Azt mondta, hogy érkezése óta nem volt gond az orosz repülőgépekkel, de korábbi bevetéseken, a Balti-tenger felett volt ilyen. „Csak átlógtak egy kicsit – ez nem ütközik semmilyen nemzetközi jogba, joguk van hozzá. De mi egy repülőgépet állítottunk a gép mellé, és ez megmutatja az oroszoknak... hogy aktívak vagyunk. Fegyveres repülőgépekkel repülünk, így ez egyértelmű üzenet” – egészítette ki.

Emellett értékes hírszerzési információkat is szolgáltat számukra, rögzítik a repülőgépek sorozatszámait és a fegyvereket, amelyeket a repülőgépek szállítanak, így ez is beépül a teljes hírszerzési képbe. Késő esténként az MK bázison lévő brit táborban a radarképernyőkön figyeli a szomszédos Ukrajnában zajló háborút.

Láthattuk, hogy a Sahíd drónok Odessza felé tartanak. A hőforrásokat a földön, ahol a fegyverek becsapódnak, a radarjeleket, amelyek a repülőgépeket követik, a baráti és a nem annyira baráti repülőgépeket is. Szóval ez elég szürreális

– fejtette ki élményeit.

Néha vannak incidensek, de összességében nyugodt az élet 

Bár a NATO repülőgépei kerülik a felesleges összecsapásokat az oroszokkal, két ismert incidens történt a Fekete-tenger felett. 2022 szeptemberében egy orosz pilóta félreértette a földi irányítás parancsát, és csak hajszál híján nem lőtt le egy brit hírszerző gépet, amelynek legfeljebb 30 fős legénysége volt. 2023 márciusában egy Romániából induló amerikai MQ–9 Reaper drónt egy orosz Szu–27-es „Flanker” repülőgép szándékosan eltérített nemzetközi vizek felett.

A mindennapi élet az MK bázison mindezek ellenére többnyire nyugodt. Nicolae Cretu bázisparancsnok irodaháza előtt a sirályok és varjak zajosan szüretelnek egy sor cseresznyefáról. Félig-meddig állandó irodájában Scott Delay, az amerikai hadsereg fekete-tengeri támogatásának munkatársa tervezi a bázis által jelenleg ellátott 1840 amerikai személy logisztikai ellátását.

Megpróbálunk otthonos érzést nyújtani nekik, amíg itt vannak. Tehát ez tényleg nem más, mint bármelyik közösség. Csak kerítés veszi körül

– mondta Delay. Hozzátette, hogy az amerikai katonáknak nehéz megszokniuk, hogy az interneten rendelt termékek szállítási ideje Romániában nem órák, hanem hetek kérdése. 

Mindeközben – ahogy arról többször is beszámoltunk – kiderült, hogy dandárszintűre emelik a Nagysinken állomásozó NATO-csapatok méretét, hogy ha Oroszország átlépi a „vörös vonalakat”, akkor be tudjanak avatkozni az ukrajnai eseményekbe.