Nyolc palesztin meghalt egy gázai segélyközpontban

2024.06.24. 12:17

A szemtanúk szerint a csapás egy olyan épületet ért, ahol az ENSZ palesztin menekültügyi szervezete, az UNRWA nyújt segítséget a kitelepített családoknak. A Reuters fotósa takaróba burkolt holttesteket látott az út mellett heverve, arra várva, hogy elvigyék őket.

Mohammed Tafesh, az egyik szemtanú azt mondta, további 10-en megsebesültek, de ők jól vannak. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a csapás előtt elővigyázatossági intézkedéseket tettek annak érdekében, hogy csökkentsék a civilek sérülésének kockázatát.

A BBC hétfőn azt írta, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a dél-gázai Rafahban zajló harcok „intenzív szakasza” majdnem véget ért, de ez nem jelenti azt, hogy a háború a végéhez közeledik.

Szerinte a háború addig folytatódik, amíg a Hamászt teljesen el nem űzik a hatalomból. Hozzátette, hogy az izraeli hadsereg hamarosan átcsoportosíthatja csapatait a libanoni határra, ahol a Hezbollah félkatonai szervezettel való harcok egyre fokozódnak.

Rafah lakói szerint a városban újabb összecsapások voltak, míg a Gáza városára mért izraeli légicsapások a hírek szerint megölték a Hamász vezette egészségügyi minisztérium sürgősségi szolgálatának igazgatóját.

Néhány napja írtunk arról, hogy továbbra is abban látja az izraeli–palesztin konfliktus végét Izrael, hogy ha teljesen felszámolja a Hamász terrorszervezetet a Gázai övezetben, viszont a palesztin áldozatok száma így napról napra növekszik. A legutóbbi csapások 45 palesztin civil életét követelték és egy Vöröskereszt-iroda is megrongálódott. Izrael tagadja, hogy ők követték volna el a csapásokat.