2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Hatalmasat bukott a palesztinpárti jelölt minden idők legdrágább előválasztásán

2024.06.26. 10:14
Jamaal Bowman New York-i kongresszusi képviselő az előrejelzések szerint elvesztette az előválasztást egy olyan versenyben, amely felszínre hozta az izraeli–gázai háború miatt a Demokrata Párton belüli szakadást.

A 70 éves George Latimer a helyi zsidó vezetők sürgetésére indult a versenyben, akik dühösek voltak Bowmanra Izrael hangos bírálata miatt. A volt iskolaigazgató népirtással vádolta Izraelt, és többször megkérdőjelezte a Biden-kormány támogatását Izrael kormánya iránt.

Az egyik támogatói csoport, az American Israel Public Affairs Committee mintegy 15 millió dollárt költött az előválasztáson, hogy leváltsa a baloldali képviselőt New York 16. kongresszusi körzetében. Összesen 24,8 millió dollárt költöttek a különböző csoportok a versenyben, így ez volt a történelem legdrágább képviselőházi előválasztása.

George Latimer, aki régóta volt megyei vezető, Izrael rendíthetetlen védelmezőjeként tüntette fel magát, és a Hamászt olyan terrorszervezetnek minősítette, amellyel nem lehet tárgyalni − írta meg a BBC

Jamaal Bowman, aki 2020-ban nyerte el a tisztséget, azzal vádolta az Aipacot, hogy megpróbálta „megvásárolni” a versenyt Westchester Country és New York Bronx kerületének egy részét magában foglaló körzetben.

George Latimert Hillary Clinton volt külügyminiszter, Bowmant pedig Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője, Alexandria Ocasio-Cortez baloldali képviselő és Bernie Sanders független vermonti szenátor támogatta.