2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Kim Dzsongun lassan mindent megkap a kívánságlistájáról

2024.06.27. 11:29
Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun újabb fegyvert tesztelt, ezúttal állítólag egy több robbanófejjel rendelkező, külön-külön irányítható rakétát, amelybe az ellenség megzavarása érdekében még egy csalit is beépítenek. A kísérleti fegyver első kilövése Phenjan szerint sikeres volt, Szöul viszont nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, szerintük kudarccal végződött a hiperszonikus rakéta tesztje. Észak-Korea célja továbbra is az amerikaiak és Dél-Korea elrettentése.

Észak-Korea csütörtökön közölte, hogy sikeresen tesztelt egy több robbanófejjel rendelkező rakétát, amelyet Kim Dzsongun vezető az amerikai és dél-koreai rakétavédelem legyőzésére használna. Ez volt a kísérleti fegyver első ismert kilövése során. Dél-Korea gyorsan elutasította az állítást, hogy sikertelen lett volna a kilövés – írta meg az AP.

Az észak-koreai állami média szerint a szerdai kilövés során az egyes mozgó robbanófejek szétválasztását és irányításának ellenőrzését tesztelték, hogy teszteljék a többszörösen független visszatérő rakéták (MIRV) képességét. A közlemény szerint a leválasztott robbanófejeket „pontosan irányították a három koordinált célpontra”, és a rakétáról levált csalit radar megerősítette.

Ha megerősítik, ez lenne Észak-Korea első nyilvános kilövési eseménye, amely egy több robbanófejes rakéta kifejlesztésével kapcsolatos, bár még csak az előzetes szakaszban.

A dél-koreai hadsereg csütörtökön később közölte, hogy a dél-koreai és az amerikai hatóságok közös elemzése szerint az észak-koreai rakétaindítás sikertelen volt.

Lee Sung Joon, az egyesített vezérkari főnökök szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a MIRV-tesztek során a robbanófejek leválasztása ereszkedő szakaszban történik, de az észak-koreai rakéta a repülés kezdeti szakaszában robbant fel. Hozzátette, hogy a kilövésről készült észak-koreai fotókon egy olyan fegyver látható, amely hasonló a folyékony üzemanyaggal működő Hvaszong–17 ICBM-hez, amelyet az ország 2022 márciusában tesztelt.

A dél-koreai hadsereg szerdai, korábbi értékelése szerint egy feltételezett szilárd hajtóanyagú hiperszonikus rakéta indult és robbant fel az északkeleti partoknál, a vízben szétszórva a repeszeket. Állításuk szerint a szokásos kilövéseknél több füstöt észleltek, ami arra utal, hogy a hajtómű hibája okozta az égési problémát.

Kim Dzsongun kívánságlistája

A több robbanófejes rakéta egyike volt azoknak a csúcstechnológiás fegyverrendszereknek, amelyeket Kim Dzsongun egy 2021 elején tartott kormánypárti ülésen a kívánságlistáján említett a kémműholdakkal, a szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétákkal, a hiperszonikus fegyverekkel és a tengeralattjáróról indítható nukleáris rakétákkal együtt. Észak-Korea azóta egy sor tesztet hajtott végre az ilyen fegyverrendszerek kifejlesztése érdekében.

Már egy ideje számítottam egy MIRV-kísérletre, mivel ez volt az egyik utolsó pont Kim Dzsongun 2021 januárjában, a 8. pártkongresszuson megfogalmazott modernizációs kívánságlistáján

– mondta Ankit Panda, a Carnegie Endowment for International Peace vezető elemzője.

Panda szerint a szerdai teszt a jelek szerint a működőképes MIRV kifejlesztéséhez szükséges néhány kulcsfontosságú alrendszer kezdeti kiértékelése volt. Várakozásai szerint a technológia további tesztjei következnek majd, amelyek egy interkontinentális ballisztikus rakéta emelkedett röppályára történő indításához vezetnek. Panda szerint úgy tűnt, hogy „Dél-Korea kezdetben félreértelmezte ennek a tesztnek a jellegét”.

Lee Csoon Geun, a dél-koreai Tudományos és Technológiai Politikai Intézet tiszteletbeli kutatója szerint úgy tűnik, Észak-Korea megkezdte a többfejű rakéták egyes technológiai elemeinek tesztelését. Elmondta, hogy további tesztek várhatóak a szétválasztás és az irányítás-ellenőrzés, valamint a többfejű rakétatechnológia más aspektusainak tökéletesítése érdekében.

Csang Joung-keun, a szöuli Korea Research Institute for National Strategy rakéta-szakértője szerint az észak-koreai teszt még nem bizonyította, hogy rendelkezik az ICBM-ekhez szükséges MIRV-irányítási technológiákkal. Szerinte Észak-Korea nem adott ki elegendő információt annak igazolására, hogy a MIRV-rakéták sikeresen visszatértek a légkörbe, és eltalálták a kijelölt célpontokat.

Panda szerint az észak-koreai tesztben egy csali jelenléte igen erős volt. A dél-koreai hadsereg azonban közölte, hogy nem tudta azonnal megerősíteni, hogy Észak-Korea rendelkezik-e olyan technológiával, amellyel egy ilyen csalit meg tudna építeni.

Észak-Korea nem csinált titkot abból a szándékából, hogy nyomás alá akarja helyezni és felülmúlni az amerikai belföldi rakétavédelmet. A csalétek segít ebben a törekvésben, és valószínűleg beépítik majd az egy robbanófejes rakétáikba is

– mondta Panda.

„Szemétkedés”

Az észak-koreai teszt az első demonstráció volt az utóbbi egy hónap csendje után, az ország tiltakozik egy amerikai repülőgép-hordozó regionális telepítése ellen, ami Dél-Koreával és Japánnal közös hadgyakorlatot tart. Kim Kang Il észak-koreai védelmi miniszterhelyettes hétfőn „vakmerőnek” nevezte az anyahajó telepítését, és nem részletezett válaszlépésekkel fenyegetőzött.

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy a több területet érintő dél-koreai–amerikai–japán hadgyakorlat csütörtökön kezdődött, és háromnapos lesz. Közölték, hogy a „Freedom Edge” gyakorlaton a három ország rombolókat, vadászgépeket és helikoptereket, valamint a USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozót mozgósítják. A kiképzés rakétavédelmi, tengeralattjáró-ellenes és tengeri tilalmi gyakorlatokat foglal magában.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea számos, szemetet szállító léggömböt is felbocsátott Dél-Korea felé, amit válaszlépésnek nevezett arra, hogy dél-koreai aktivisták politikai röplapokat küldtek saját léggömbjeiken keresztül. Válaszul Dél-Korea június 9-én – hosszú évek óta először – rövid időre propagandaüzeneteket mondott be hangosbeszélőkön a határ menti területeken. Dél-Korea csütörtökön közölte, hogy ismét bekapcsolja a hangszórókat, ha Észak-Korea továbbra is szemétlufikat küld.

Az Észak-Koreával kapcsolatos aggodalmak a múlt héten is felszínre kerültek, amikor Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodást írt alá, amely lefekteti, hogy mindkét ország segítséget nyújt a másiknak, ha megtámadják, és ígéretet tettek az egyéb együttműködés fokozására is. Elemzők szerint a megállapodás a legerősebb kapcsolatot jelenti a két ország között a hidegháború vége óta.

Lee szerint az, hogy Észak-Korea milyen hamar tudja befejezni a több robbanófejes fegyver kifejlesztését, attól függ, hogy Oroszország nyújt-e – és milyen mértékű – technológiai támogatást Észak-Koreának. A dél-koreai hadsereg szerint az észak-koreai MIRV-programhoz nyújtott orosz segítség nem nyert megerősítést.