2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Kizártak két korábbi védelmi minisztert a Kínai Kommunista Pártból

2024.06.27. 21:23
A Li Sang-fu elleni vizsgálatok eredménye szerint a volt miniszter súlyosan megsértette a politikai és szervezeti fegyelmet, tisztségét kihasználva hatalmas pénzösszegeket fogadott el kenőpénzként, míg Vej-Fong-hóval kapcsolatban ugyancsak hasonló vádakat fogalmaztak meg: nagy mennyiségű pénz fogadott el, valamint helytelen előnyökhöz juttatott másokat.

A Kínai Kommunista Párt csütörtökön kizárta Vej Fong-ho és Li Sang-fu korábbi védelmi minisztereket a pártfegyelem és egyes törvények súlyos megsértése miatt – írja az MTI.

Az állami médiában ismertetett pártjelentésből az derül ki, hogy a Li Sang-fu elleni vizsgálatok eredménye szerint a volt miniszter súlyosan megsértette a politikai és szervezeti fegyelmet, tisztségét kihasználva hatalmas összegeket fogadott el kenőpénzként, továbbá nem teljesítette a politikai felelősségét, és személyi előnyökre törekedett saját maga és mások számára.

A párt és a hadsereg vezető kádereként Li Sang-fu elárulta eredeti küldetését, (…) elárulta a párt Központi Bizottságának és Központi Katonai Bizottságának a bizalmát, (…) és nagy kárt okozott a párt ügyének és a nemzetvédelemnek

– indokolta a párt, miért fosztották meg Lit nemzeti törvényhozói tagságától is.

Vej Fong-hóval kapcsolatban az ellene tavaly szeptemberben indított vizsgálatról készített jelentésben megállapították, hogy „hatalmas mennyiségű pénzt és értéktárgyakat” fogadott el, és ”segített másoknak abban, hogy a személyzeti megállapodásokban helytelen előnyökhöz jussanak”. Hozzátették, hogy tettei „rendkívül súlyosak és óriási károkat okoztak”.

Vej 2015 és 2017 között a Népi Felszabadító Hadsereg rakétaerejének vezetője volt. Tavaly év elején eltűnt a nyilvánosság elől, majd márciusban leváltották egy tervezett kabinetalakítás során. Lit tavaly októberben váltották le két hónapos eltűnése után.

A két volt miniszter párttagságától való megfosztásáról a héttagú Politbüro, a kommunista párt hatalmi csúcsszerve határozott. A döntést a párt július 15. és 18. között tartandó harmadik nagygyűlésén fogják megerősíteni.

A kínai hadseregben tavaly óta átfogó korrupcióellenes tisztogatás zajlik, már tizenegy tábornokot és több légvédelmi vezetőt is eltávolítottak a nemzeti törvényhozó testületből. Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten azt mondta, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg „mélyen gyökerező” politikai problémákkal küzd, és kijelentette, hogy a korrupt tisztek „nem rejtőzhetnek el”.