2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Börtönbüntetésre ítélték Koszovóban Oliver Ivanovic szerb politikus gyilkosait

AFP  20180116  WT4XL  v1  HighRes  KosovoSerbPoliticsMurder
2024.06.28. 19:26
Négytől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélt pénteken egy koszovói bíróság négy szerb férfit, köztük három rendőrt Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikus 2018-ban történt meggyilkolásának ügyében.

A bíróság kimondta, hogy a négy férfi egy 2011 óta Észak-Koszovóban aktív bűnszervezet tagja volt, és politikai okokból vették célba a mérsékelt politikusnak tartott Oliver Ivanovicot. A máig szökésben lévő Zvonko Veselinovic és Milan Radoicic vezette bűnszervezet markában tartotta a rendőrséget, a helyi hatóságokat és vállalkozásokat – idézi a vádiratot az MTI. 

A börtönbüntetéseket a vádlottak távollétében hirdették ki, az ügy öt további gyanúsítottja még mindig szökésben van. A testőrként tevékenykedő Marko Rosic kapta a legsúlyosabb, tízéves szabadságvesztést, míg három rendőrre rövidebb büntetést szabtak ki. Két vádlottat felmentettek.

Ivanovic bírálta a belgrádi befolyást

Oliver Ivanovicot 2018. január 16-án Kosovska Mitrovicában lőtték le pártjának központi irodája előtt. Az egyik legnagyobb befolyású politikus volt a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóban, és bírálta a koszovói szerb kisebbségre gyakorolt belgrádi befolyást.

A szerb kormány közleményben reagált a pénteki ítélethirdetésre, és „botrányosnak” nevezte a döntést.

A vádlottakat már az eljárás lefolytatása előtt elítélték, ráadásul egy olyan eljárás előtt, amelynek folyamán háromszor is módosították a vádpontokat

– állt a belgrádi közleményben.

A gyaníthatóan a belgrádi vezetéshez közel álló Milan Radoicicet azzal is vádolják, hogy ő szervezte meg a tavaly szeptemberi észak-koszovói fegyveres támadást, amelyben egy koszovói rendőr életét vesztette.

(Borítókép: Oliver Ivanovic 2017. május 5-én. Fotó: Armend Nimani / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport