2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Deutsch Tamás szerint cicaharc alakult ki Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc között

2024.06.30. 09:06
Háborúpárti együttműködés jött létre a baloldalivá vált Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok között – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az EP-választások utáni fejleményekről szólva a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Deutsch Tamás beszélt arról is, hogy a magyar belpolitikában „cicaharc” alakult ki Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc között.

A politikus a műsorban arról beszélt, hogy hatalmi manipuláció zajlik az európai politikában, ami megváltoztatja az európai polgárok választáson kinyilvánított akaratát.

Szerinte az Európai Parlamentben a június 9-i választás után több mint 20 százalékkal nőtt a szuverenista, jobboldali, konzervatív képviselők száma.

Egyértelmű, hogy a jobboldali, szuverenista, nemzeti elkötelezettségű, hazafias pártok lettek összességében győztesei az EP-választásnak

– jelentette ki Deutsch Tamás, majd úgy fogalmazott, hogy az EP-ben olyan politikai-hatalmi együttműködés jött létre, amely nem azt a célt szolgálja, hogy a tisztségek elosztása tükrözze a választópolgárok akaratát, politikai nézeteit, hanem azt, hogy a „leszerepelt, az elmúlt öt évben az EU-t minden korábbinál súlyosabb válságba sodró brüsszeli bürokrácia minden eszközzel meg tudja tartani a hatalmát”.

„Cicaharc” alakult ki a belpolitikában

A Fidesz EP-képviselője úgy vélekedett, hogy ezzel az európai választópolgárok tízmillióinak akaratát változtatják meg. Álláspontja szerint a választók nem baloldali, hanem jobboldali többségre, nem globalista, hanem szuverenista erőkre, nem háború-, hanem békepárti európai képviselőkre adták le a szavazatukat. „Ez az együttműködés átírja a választások eredményét” – mondta Deutsch Tamás.

Arra a felvetésre, hogy ha ez a koalíció létrejön, akkor a választás a „választók leváltásával” végződött, úgy reagált: évtizedek óta ez az európai fősodorhoz tartozó baloldali, balliberális erők gyakorlata. Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök újrajelölésével kapcsolatban azt mondta, az Európai Néppártnak, a szocialistáknak és a liberálisoknak szűk többségük van,

ezért nem venne mérget arra, hogy meglesz von der Leyen megválasztásához a kellő számú szavazat.

Deutsch Tamás beszélt arról is, hogy a magyar belpolitikában „cicaharc” alakult ki Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc, a Tisza Párt és a DK között, ugyanakkor az európai politikában szoros koalíciós együttműködés van közöttük. A Tisza Párt az Európai Néppártban, a DK megmaradt két képviselője az európai szocialistáknál politizál, és a két frakció között „testvéri együttműködés” van – összegezte az MTI.