2024. július 2. 18:00 ÉLŐ
Románia 0
Hollandia 0
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Macron hatalmasat bukott, Le Pen nyerte a parlamenti választások első fordulóját

2024.06.30. 20:49 Módosítva: 2024.07.01. 06:34
Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) pártja a franciaországi parlamenti választások vasárnapi, első fordulójában a végleges eredmények szerint a szavazatok 33,1 százalékát szerezte meg. Emmanuel Macron elnök pártja a harmadik helyre szorult.

Az IPSOS első becslései szerint a szélsőjobboldali szövetség, élén a Nemzeti Tömörülés (RN) a szavazatok 34 százalékával az első helyen áll, megelőzve a 28,1 százalékkal második helyen álló baloldali szövetséget, míg Macron pártja 20,3 százalékkal a harmadik helyre szorult – írja a CNN.

Az előrejelzések szerint a jövő vasárnapi második forduló után az RN 230–280 mandátumot szerezhet az 577 fős nemzetgyűlésben, ami elmarad az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumtól.

A baloldali szövetség, a nemrégiben alakult Új Népfront (NFP) 125 és 165 közötti, míg Macron pártja, az Újjászületés (RE) vezette szövetség 70 és 100 közötti képviselői helyhez jutna. Az előrejelzés szerint az RN közelebb került a hatalomhoz, mint eddig bármikor.

Végleges eredmény

A végleges eredmények szerint az RN a szavazatok 33,1 százalékát szerezte meg. A francia Belügyminisztérium adatai alapján a baloldal szövetsége 28 százalékot, az elnöki koalíció pedig 20 százalékot. A republikánusok, akik nem csatlakoztak az RN-hez, a szavazatok 6,7 százalékát kapták. A részvételi arány 66,7 százalék volt.

Az előrehozott kétfordulós nemzetgyűlési választásokon több mint 49 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre. Az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége miatt Emmanuel Macron francia elnök úgy döntött, feloszlatja a francia nemzetgyűlést, és előrehozott választásokat írt ki. A döntése egyszerre volt váratlan és kockázatos lépés.

Azzal, hogy a köztársasági elnök a Nemzetgyűlés feloszlatásáról döntött, többsége felbomlását és végső soron a saját megsemmisülését okozta a következő három évre – kommentálta a választási eredményeket a Le Monde.

Emmanuel Macron elnök kormánykoalíciója a harmadik helyre szorult vissza, a hivatalban lévő elnök előrehozott választásokkal való hazardírozása látványosan visszaütött – ezt pedig már a France 24 jegyezte meg. Le Pen tábora egyértelmű, de nem döntő győzelmet aratott, a szavazás végső kimenetele egyelőre még bizonytalan a július 7-i második forduló előtt.

A közvélemény-kutatások szerint a szélsőjobboldali tábor 230-280 mandátumot szerezhetne a nemzetgyűlésben, és ezzel nem érné el az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumot. Az ilyen előrejelzések rendkívül nehezek, mivel a szavazás két fordulóból áll, és a pártok egyes választókerületekben szövetségeket kötnek, míg máshol visszalépnek.

A szélsőjobboldal a hatalom kapujában áll

– mondta a francia miniszterelnöke, Gabriel Attal az eredményeket követő első nyilatkozatában, majd aláhúzta: „a célunk egyértelmű: megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés abszolút többséghez jusson.”