2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Súlyosan megsérült egy rendőr az AfD kongresszusa előtti összecsapásokban

2024.06.30. 17:08
Összecsapott a rendőrség a tüntetőkkel az Alternatíva Németországért szélsőjobboldali párt esseni kongresszusa előtt szombaton. A demonstráción több rendőr megsebesült, közülük egy súlyos sérüléseket szenvedett. Az AfD újraválasztotta társelnökeit, akik új választásokat követelnek.

Egy rendőr súlyosan megsérült az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, AfD) párt esseni kongresszusa előtti tüntetéseken – írja a Deutsche Welle német hírportál. A szélsőjobboldali párt ellen több tízezren demonstráltak szombaton, a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. Volt, hogy a párt politikusai csak rendőri védelem mellett tudtak bejutni a kongresszus helyszínére. A rendőrök több erőszakos tüntetőt letartóztattak, az újraválasztott vezetők új választásokat követelnek.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, szombaton újraválasztották Tino Chrupallát és Alice Weidelt, az AfD társelnökeit a szombaton Essen városában tartott tisztújító kongresszuson. A két politikus további két évre kapott megbízatást. Ellenjelöltek nem voltak a párt vezetői tisztségére.

Tino Chrupalla 2019 novembere óta társelnöke az AfD-nek, a küldöttek 82,72 százalékának a támogatását kapta, míg Alice Weidel 79,77 százalékos támogatottsággal regnálhat. A két politikus 2022 óta vezeti közösen az Alternatíva Németországért pártot. Mindkét vezető népszerűsége nőtt a szélsőjobboldali párt két évvel ezelőtti legutóbbi kongresszusához képest.

A szavazás ideje alatt többezres tömeg gyűlt össze, hogy tiltakozzon a párt ellen. Néhány tüntető összecsapott a rendőrökkel, 28 rendőrt megsebesítve, akik közül egy súlyos sérüléseket szenvedett.

A demonstráción egyházi gyülekezetek, a Fridays for Future klímamozgalom és az Omas gegen Rechts, magyarul nagymamák a szélsőjobb ellen csoport tagjai vettek részt. Üzenetük az volt, hogy Essen városa nem látja szívesen az AfD pártkongresszusát.

A rendőrség paprikaspray-t és gumibotokat vetett be, hogy megakadályozza, hogy a tüntetők egy nagyobb csoportja áttörjön a kongresszus helyszínének közelében felállított kordonon. Néhány száz tüntető ideiglenesen elzárta egy autópálya lehajtóját, míg mások a kongresszusi központ közelében lévő utcákat és kereszteződéseket foglalták el.

A rendőrség később arról számolt be, hogy az egyik rendőr súlyosan megsérült a fejét ért rúgásoktól, és kórházba kellett szállítani. „A Rüttenscheid negyedben több rendbontó erőszakos cselekmény történt. A tüntetők, akik közül néhányan csuklyásak voltak, megtámadták a biztonsági erőket. Több letartóztatásra került sor” – áll a rendőrség közleményében.

Nancy Faeser német belügyminiszter mielőbbi felépülést kívánt a sérült rendőröknek. „Erős demokratikus erőkre és békés tiltakozásra van szükségünk a jobboldali szélsőségesség és a rasszizmus ellen” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az erőszakot „semmi sem igazolhatja”.

A rendbontások megelőzésére több ezer rendőrt vezényeltek ki, összesen mintegy 100 ezer tüntetőre számítottak. Péntek este mintegy 5000 tüntető vett részt a "Bass gegen Hass" ("Basszus a gyűlölet ellen") jelszóval tartott zenés nagygyűlésen. Az esseni hatóságok hónapok óta próbálták megakadályozni, hogy az AfD kétnapos pártkongresszust tartson a városban, de végül a bíróságon elbuktak.

Kormányváltásra készülnek, hiába a megfigyelés, erősebbek mint valaha

A szavazás előtt a konferenciát megnyitó beszédében Weidel támadta Olaf Scholz kancellár kormánykoalícióját. „Kedves kormány, tűnjön el végre innen, és tegye szabaddá az utat az új választások előtt” – mondta, majd hozzátette, hogy az AfD elleni tűzfalakra nincs szükség. Weidel arra utalt, hogy Németország többségi pártjai nem hajlandók együttműködni a szélsőjobboldali párttal.

Tino Chrupalla azt mondta, hogy az AfD „erősebb, mint valaha”, miután a két vezető „békét hozott” az egykor megosztott pártba. A politikus a párt taglétszámának növekedését is hangsúlyozta, elmondása szerint az AfD-nek most 46 881 tagja van, 17 723-mal több, mint 2023 elején. Várhatóan őszre a tagság meghaladja az ötvenezret – tette hozzá. Amit az AfD tesz, az az, hogy arra összpontosít, amihez a legjobban ért, ez pedig a migrációellenes álláspontja – mondta Chrupalla.

Az AfD-t a német belügyi hírszerző ügynökség mint feltételezett szélsőjobboldali szervezetet figyeli. Az ügynökség figyelmeztetett, hogy a párt rasszista, antiszemita és antidemokratikus fenyegetést jelent Németországra. Az ilyen figyelmeztetések és egy sor botrány ellenére a párt a június 9-i európai parlamenti választásokon második lett Németországban. Az AfD vezetői is igyekeznek kihasználni a párt növekvő népszerűségét, mivel Németország a 2025 őszén esedékes szövetségi választásokra készül.