A New York-i rendőrség agyonlőtt egy 13 éves fiút, aki fegyverutánzattal menekült előlük

2024.07.01. 14:27
A kórházban halt bele sérüléseibe az a tizenhárom éves fiú, akit a New York-i rendőrök lőttek le egy rendőrségi intézkedéskor. A rendőrség azért állította meg a fiút és társát, mert körözöttek személyleírása illett rájuk.

Agyonlőtt a rendőrség egy tizenhárom éves fiút New York államban, miközben az egy fegyverutánzattal menekült a rendőrök elől – írja a BBC.

A rendőrök péntek este állították meg Nyah Mwayt és tizenhárom éves társát, mivel illett rájuk a közelmúltban elkövetett uticai rablások miatt körözött gyanúsítottak személyleírása. Amikor a rendőrök kikérdezték a fiúkat, Nyah Mway menekülni kezdett. A rendőrök ekkor üldözni kezdték őket. 

Mark Williams, Utica rendőrfőnöke elmondta, hogy a rendőrök kiszúrtak egy „kézifegyvernek tűnő tárgyat”. Az egyik rendőr ekkor a földre kényszerítette a fiút, majd dulakodás közben egy másik rendőr lövést adott le, amely mellkason találta a fiatalt.

Bár a helyszínen elsősegélyben részesítették, a tinédzser a kórházban belehalt sérüléseibe.

A rendőrség szombat este több percnyi testkamerás felvételt tett közzé az érintett rendőrök eszközeiből. A felvételen látszik, hogy a tinédzser futás közben egy fegyvernek tűnő tárgyat tart, miközben a rendőrök kiabálva figyelmeztetik egymást erről. A rendőrök azt hitték, hogy egy valódi kézifegyvert láttak, de később kiderült, hogy nem valódi fegyverről volt szó.

A három érintett rendőr a nyugat-uticai területen járőrözött, és két közelmúltbeli rablás nyomozásában segédkezett a közelben. A június 27-én történt incidensek egyikében két lőfegyverrel felfegyverkezett férfi erőszakkal lopta el mások tulajdonát. A gyanúsítottakat egy ázsiai és egy sötét bőrű férfiként írták le. A hatóságok szerint Nyah Mwayt és a másik tinédzsert ezen „azonosító tényezők” alapján állították meg helyi idő szerint 22 óra körül.

Michael Galime, Utica polgármestere nyugalomra szólított fel. „Megértjük ennek a helyzetnek a súlyát, és biztosítani akarjuk, hogy minden egyes részletet megértsenek” – mondta. A lövöldözést a New York-i főügyészség és az uticai rendőrség is vizsgálja. Az érintett rendőröket kötelező szabadságra küldték.