Döntött az legfelsőbb bíróság, Donald Trump győzelemről ír

2024.07.01. 18:26
Egy hétfői, legfelsőbbi bírósági ítélet szerint Donald Trump republikánus elnökjelölt a hivatali idejében elkövetett bűncselekményekért nem vonható felelősségre. Hozzátették: Trump a „nem hivatalos” cselekedeteiért ugyanúgy számon kérhető, mint bárki más.

Donald Trump korábbi amerikai elnök ügyében ma hozott ítéletet a bíróság − számolt be róla élő közvetítésében a CNN –, mely 6.3 arányban úgy döntött, hogy a jelenlegi republikánus jelöltet a hivatali ideje alatt megillette a mentelmi jog, azonban a nemhivatalos cselekedeteiért már nem.

A bírók véleménye viszont megosztott volt, ami részben adódik abból is, hogy a korábbi elnök mellett szavazók republikánusok, az ellene voksolók demokraták.

Utóbbiak közül Sonia Sotomayor ki is fejezte egyet nem értésének okait az eredménnyel, valamint aggodalmát a demokrácia működésével kapcsolatban. A Joe Biden kampányát vezető tisztviselők hasonlóképpen vélekedtek, vagyis hogy a mentelmi jog nem változtatja meg a tényeket.

Trump győzelemről írt 

Korábban négy fő vádpontban hallgatták meg Donald Trumpot az Amerikai Legfelsőbb Bíróságon. Ezek természetesen az idei elnökválasztáson komoly befolyásoló tényezők lehetnek, már ami a republikánus jelöltet illetik, azonban a kimondott ítélet számára kedvezően alakult, melyet Trump a közösségi oldalán már nagy győzelemként értékelt, az alkotmány és demokrácia sikereként.

Több bíró és politikus is megszólalt az ítélettel kapcsolatban. A CNN jogi szakértője szerint sem valószínű, hogy Trumpot a választások előtt még újra bíróság elé állíthatnák, de komoly hatással lehet a többi ügyében hozott ítéletre. Ezzel együtt ő lehet az első amerikai elnök, akit elítéltek, és amennyiben nyer novemberben, szintén az a kétes dicsőség lehet az övé, hogy a bíróság által elmarasztalt elnökként kezdheti meg ciklusát.

A jelenlegi ítélet viszont még nem végleges és jogerős,

hiszen az alsóbb bíróságoknak kell eldöntenie minden egyes alkalommal, hogy az elnök tettei közül melyek számítanak hivatalosnak, illetve melyek nem.

A döntés alaposan megosztja mind a bírókat, mind az amerikai közvéleményt, a korábban már említett Sotomayor bírónő szerint:

Az elnök már törvény feletti király.

Többek közt a demokraták szenátusi vezetője, Chuck Schumer is kritizálta a döntést, „demokráciánk szomorú napjának” nevezve a mait. (Pontosítás: cikkünk eredeti verziójában tévesen írtuk, hogy Schumer republikánus.)