Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktor lépése valódi segítség a háború befejezéséhez

D MTI20240627006
2024.07.02. 08:02
Az ukrán fővárosba érkezett kedden reggel Orbán Viktor, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője Telegram-csatornáján azt írt, hogy „sok mindent megtettünk ezért a látogatásért. Fontos, hogy beszéljünk Európa jövőjéről, a biztonságról, a nemzetközi jogról és a békeformuláról.”

A Sztrana forrása viszont arról beszélt, hogy „Orbán ukrajnai látogatásának formális és valós oka is Magyarország hat hónapos uniós tanácsi elnöki megbízatása” – nyilatkozta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi oldalán a látogatással kapcsolatban megjegyezte, hogy „ma arról fogunk tárgyalni, hogyan lehet közelebb hozni az igazságos és tartós békét”.

Köszönöm Magyarországnak, hogy részt vett a békecsúcson és támogatta annak záróközleményét. Ebben a formában végzett munkánk valóban segít a háború befejezésében

– írta bejegyzésében az ukrán elnök, aki megjegyezte, 12 éve először jár a magyar miniszterelnök Ukrajnában. A bejegyzéshez egy videót is közzétett, amelyben a beszélgetésük egy részlete is hallható. Orbán Viktor a felvételen, akárcsak a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében hangsúlyozza, hogy „a magyar elnökség célja, hogy hozzájáruljunk az Európai Unió előtt álló kihívások megoldásához. Első utam ezért Kijevbe vezetett”.

A felvételen jól látható, hogy Orbán Viktort többek között politikai igazgatója, Orbán Balázs, Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter, Bíró Marcell, a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója és Íjgyártó István, a kijevi magyar nagykövet is elkísérte.

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége, de Viktor Mikita Kárpátaljai kormányzó is Kijevben van, és egy tárgyalóasztalnál ül Orbánnal és Zelenszkijjel. Mint írta, „Kárpátalja regionális fejlesztésének kérdéséről, a nemzetközi együttműködésről és a régió megélhetését támogató infrastrukturális projektek végrehajtásáról a háborús területeken” – írta meg közösségi oldalán a kormányzó. Zelenszkij mellett még az ukrán külügyminiszter is helyet kapott a tárgyalóasztalnál.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij pedig megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is – közölte a magyar sajtófőnök. Alább látható a magyar konvoj Kijev utcáján.

Magyarország július 1-jével vette át a soros elnökséget az Európai Unió élén, ezzel kapcsolatban a kormányfő az M1-nek adott interjújában elmondta, hogy már másnap – azaz kedden – lépéseket fog tenni az ukrajnai béke előmozdításának érdekében. Úgy tűnik, hogy ez egy látogatást jelent keleti szomszédainknál.

A The Guardian már hétfőn több forrásból is azt rebesgette, hogy az elnökség átvétele után a magyar miniszterelnök Ukrajnába látogathat – amely egyébként az első látogatása a háború kitörése óta, de azelőtt is egy évtizeddel, 2012-ben járt utoljára Ukrajnában Orbán. Bár Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó nem kívánta akkor még kommentelni a pletykákat, viszont más hírek szerint hétfőn azt nyilatkozta, hogy „Orbán holnap itt lesz, hacsak nem történik változás az utolsó pillanatban”.

A találkozó előfeltétele volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdése megoldódjon. Az elmúlt hetekben megállapodás született. Ezt sikerként fogják bejelenteni

– mondta egy magyar forrás. 

Azért is meglepetés a kormányfő látogatása, ugyanis egy magas rangú uniós diplomata nemrégiben így foglalta össze a magyar elnökség átvétele miatti nyugtalanságot: „Minden egyes kanyarban azt látjuk, hogy a magyarok akadályozzák Ukrajnát abban, hogy felvegye a harcot egy agresszorral szemben.”

Múlt héten az uniós kormányok megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó 1,4 milliárd eurót (1,2 milliárd font) fegyverek és egyéb segélyek Ukrajnának történő szállítására használják fel, megkerülve a magyar vétót, amely oly gyakran akadályozta az Ukrajnával kapcsolatos uniós döntéseket. Válaszul Budapest azzal vádolta az EU-t, hogy „szégyentelenül” megszegte saját szabályait.

Érkeznek a reakciók

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete X-csatornáján reagált a találkozóra.

Üdvözlendő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy felvegye a kapcsolatot Ukrajna vezetésével. Haladás

– írta Pressman.

Az MSZP sajtóközleményben jelezte, hogy mit várnak az Orbán–Zelenszkij találkozótól:

  • Orbán Viktor Ukrajnában képviselje az európai állampolgárok többségének véleményét, miszerint szolidaritást vállalunk a megtámadott országgal, de azt is akarjuk, hogy a politikai vezetők sokkal többet tegyenek a diplomácia útján is azért, hogy ez a háború véget érjen.
  • Felelőtlennek tartjuk azokat az állami vezetőket és véleményformáló személyiségeket, akik a háború eszkalációját szorgalmazzák. Különösképpen ellenezzük, hogy az EU országaiból, így Magyarországról is katonákat küldjenek Ukrajnába. Megvetjük azokat, akik az ukránokat az EU és a NATO részéről beválthatatlan ígéretekkel veszik rá a súlyos áldozathozatalra.
  • A Fidesz a háború ügyében kettős beszédet folytatott: itthon a szankciókat bírálta, de Brüsszelben minden szankciót megszavazott. Békepártinak tüntette fel magát, de nem állt ki határozottan a nemzetközi jog védelméért. Egyenes beszédre van szükség, ami belátható időn belül elvezethet egy tűzszünethez, majd pedig békéhez Ukrajnában.
  • Ebből a háborúból óriási hadiipari profitok keletkeznek, különösképpen a tengerentúlon. Folyamatosan halljuk, hogy az európaiak még többet költsenek fegyverkezésre, miközben lenyomják a béreket, a nyugdíjakat és tovább mélyül a megélhetési válság. Mi nemet mondunk arra, hogy a hadiipari biznisz és a nagyhatalmi vetélkedés fontosabb legyen, mint az ukrán életek, az épített és a természeti környezet megóvása.
  • Az emberi élet és a dolgozó családok biztonságának megóvása a legfontosabb. Hazánk az 1990-es években már megtapasztalta, milyen az, ha a velünk szomszédos országokban háború zajlik. Az anyagi károkat és demográfiai következményeket évtizedek múlva is szenvedni fogjuk. Az orosz agresszió folytatódása is veszélyezteti hazánk és nemzetünk biztonságát, ezért annak mihamarabb véget kell vetni.

A Kreml nem fűz elvárásokat Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásához – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ beszámolója szerint.

„Nem várunk semmit, és valószínűleg nem is a mi dolgunk, hogy kommentáljuk a kérdést” – mondta újságírók kérdésére válaszolva.

„Magyarország vette át [a Tanács] elnökségét az EU-ban, és nyilvánvalóan teljesítenie kell a kötelességeit. Ezért úgy gondolom, hogy ebben a konkrét esetben a hangsúly inkább [Orbán] brüsszeli érdekekkel kapcsolatos kötelezettségein lesz, mint Magyarország nemzeti érdekein” – tette hozzá a Kreml szóvivője.

Peszkov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „Orbánt olyan politikusként ismerik, aki tudja, hogyan kell elég keményen megvédeni országa érdekeit”.

(Borítókép: Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij 2024. június 27-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)