Kiderült, hol folytatja a pályáját Kovács Zoltán András dandártábornok

2024.04.03. 15:39
Szakmai előrelépés áll Kovács Zoltán András dandártábornok távozása mögött, az Index birtokába jutott információk alapján a Nemzeti Információs Központ (NIK) főigazgatói székében Hatala Anna dandártábornok követi, ő pedig kiemelt helyen folytatja a munkáját.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) vezetője, Kovács Zoltán András dandártábornok távozik a főigazgatói székből.

Az Index birtokába jutott információk alapján nem is akárhová, ugyanis pályáját Bíró Marcell, a miniszterelnök frissen kinevezett nemzetbiztonsági főtanácsadója közvetlen munkatársaként folytatja.

Bíró Marcellt – aki korábban a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke is volt – március 13-án nevezték ki a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadójának. 

Mint arról korábban beszámoltunk a HVG írására hivatkozva, távozik Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója. Ezt az értesülést lapunk nemzetbiztonsági forrásai is megerősítették, ahogyan azt is, hogy utódja valóban Hatala Anna dandártábornok lesz, aki jelenleg a polgári elhárítás, az Alkotmányvédelmi Hivatal helyettes vezetője. Bár a HVG arról ír, hogy az NKI a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozó, úgynevezett szuper-titkosszolgálat, ennek ellentmond az a tény, hogy

a Nemzeti Információs Központ egy elemzéssel foglalkozó szervezet, amely nem végez operatív munkát, nem lát el titkosszolgálati FELADATOKAT. 

Hatala Anna dandártábornokot pénteken hallgatják meg az Országgyűlésben, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 5-i, pénteki ülésén. A téma jellegéből adódóan a nyilvánosság kizárásával tartják az ülést.