Meglepő vezetőváltás jön a magyar titkosszolgálatnál

2024.04.02. 18:19
Távozik Kovács Zoltán András dandártábornok, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója. Az utódja Hatala Anna dandártábornok lehet, aki jelenleg a polgári elhárítás, az Alkotmányvédelmi Hivatal helyettes vezetője – tudta meg a hvg.hu.

A Rogán Antal minisztériuma által felügyelt Nemzeti Információs Központ (NIK) élére 2022-ben, a jelenlegi kormányzati ciklus kezdetén nevezték ki Kovács Zoltán András dandártábornokot. A hvg.hu úgy tudja, hogy Kovácsnak most távoznia kell az intézmény éléről.

Távozását a kormányzat hivatalosan még nem jelentette be, más forrásból azonban kiderült, hogy vezetőváltás lesz az intézmény élén.

Kovács lehetséges utódját, Hatala Anna dandártábornokot ugyanis pénteken meghallgatják az Országgyűlésben.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 5-i, pénteki ülésén – amelyről itt érhető el egy nyilvános beszámoló – az egyetlen napirendi pont a Nemzeti Információs Központ főigazgató-jelöltjének, Hatala Annának a meghallgatása lesz. A téma jellegéből adódóan a nyilvánosság kizárásával tartják az ülést.

Egyelőre nem világos, hogy Kovács Zoltán Andrásnak miért kell távoznia a NIK éléről. Ezzel kapcsolatban a hvg.hu nemzetbiztonsági forrásai sem tudtak egyértelmű információt közölni, mindössze annyit mondtak, hogy a távozása mögött meghúzódhatnak politikai és szakmai okok is. 

Az NIK-ról az utóbbi időben leginkább az ellenzék tengerentúli kampányfinanszírozása miatt zajló vizsgálat, vagy a déli határzárnál fellépő fenyegetések ügyében lehetett olvasni a sajtóban. A hvg.hu forrásai azt mondták, hogy ezekben az ügyekben „olykor szakmaiatlanságoktól és feltételezésektől hemzsegő” jelentéseket adtak ki, és akár ez is meghúzódhat a vezetőváltás mögött.

De nem zárható ki az sem, hogy Kovács Zoltán Andrást egyszerűen valamilyen másik tisztségbe vezénylik át, vagy az, hogy az újonnan kinevezett nemzetbiztonsági vezetők valamelyikével nem tudott együtt dolgozni.