2024. július 5. 18:00 ÉLŐ
Spanyolország 1
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália
Franciaország

Politico: Donald Trump ukrajnai területeket engedne át Vlagyimir Putyinnak

Donald Trump egy úgynevezett NATO-terv keretében kötne megegyezést Oroszországgal, amelyben ukrán területek átengedése is szerepelne – számolt be a Politico amerikai kiadása.

A lap két, Donald Trumphoz közel álló biztonságpolitikai szakértőtől értesült arról, hogy mit tervezhet a volt elnök. A terv értelmében a NATO vállalná, hogy leállítja a további keleti bővítést – ez elsősorban Ukrajna és Georgia vonatkozásában értelmezhető –,

és Vlagyimir Putyinnal tárgyalnának arról, hogy Moszkva mennyi ukrán területet tarthatna meg magának.

Mindez összhangban áll egy pár hónapja megjelent sajtójelentéssel is, amely szintén Donald Trump békével kapcsolatos terveiről szól. Abban az szerepelt, hogy a volt elnök a Krím félszigetet, valamint a Donbász területeit engedhetné át az oroszoknak a béke fejében. 

„A két és fél éve tartó ukrán konfliktus gyors megoldása valószínűleg szintén kulcsszerepet játszik Trump NATO-val kapcsolatos terveiben” – emelték ki a Politico cikkében. Hangsúlyozták azt is, hogy választási győzelme esetén Trump megvonhatja a biztonsági garanciákat a szövetség azon országaitól, amelyek a GDP két százalékánál kevesebbet költenek védelemre (erről a volt elnök maga is beszélt korábban)

„Az igazat megvallva nem valószínű, hogy Trump teljesen kilép a NATO-ból... De még ha formálisan nem is lép ki a szervezetből, ez nem jelenti azt, hogy a NATO sértetlenül éli túl Trump második ciklusát” – olvasható a cikkben. A lap forrásai szerint azonban

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK TRUMP MÁSODIK CIKLUSA ALATT IS FENNTARTANÁ NUKLEÁRIS ERNYŐJÉT EURÓPA FELETT, TOVÁBBÁ LÉGIEREJÉT, NÉMETORSZÁGI, ANGLIAI ÉS TÖRÖKORSZÁGI BÁZISAIT, VALAMINT HADITENGERÉSZETI ERŐIT IS.

A gyalogság, a páncélosok, a logisztika és a tüzérség nagy része azonban végül amerikai kézből európai kézbe kerülhet át – írta a Politico. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre követjük ebben a cikkünkben.