2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tengeren, összetűzésbe keveredtek a britekkel

2024.07.03. 14:48
Oroszország tengeralattjárókat küldött az Ír-tenger környékére a 2022-es Ukrajna elleni támadást követően két alkalommal is – közölte a Bloomberg. A hírügynökség szerint az első bevetés mintegy 18 hónappal ezelőtt, a második a közelmúltban történt. A brit és ír védelmi minisztérium nem kommentálta a híreket. Az oroszok célja a felderítés és a megfélemlítés lehet.

Orosz támadó tengeralattjárók kétszer is bevetéseket hajtottak végre az Ír-tenger környékén a 2022-es Ukrajna elleni orosz támadás óta – közölte három, az ügyet ismerő személy a Bloombergnek nyilatkozva.

A Kreml példátlan lépése arra késztette a brit hadsereget, hogy lépéseket tegyen a brit és ír vizek védelmében.

Arról, hogy az orosz tengeralattjárók Nagy-Britanniát és Nyugat-Írországot körülvevő vizeken állomásoztak az ukrajnai háború idején, már korábban is rendelkezésre álltak információk. Azonban arról korábban még nem érkezett jelentés, hogy az Ír-tenger felé közlekedtek volna.

Egy orosz Kilo-osztályú tengeralattjáró – dízel-elektromos támadó búvárhajó, amely képes az orosz Kalibr cirkálórakéták, valamint torpedók és tengeri aknák kilövésére – első bevetése az Ír- és Nagy-Britannia szigetét elválasztó Ír-tenger közelében mintegy 18 hónappal ezelőtt történt, fogalmaztak a hírportál forrásai.

A második incidensre a közelmúltban került sor (hogy pontosan mikor, azt nem nevezték meg).  Ezek voltak az első alkalmak, hogy Oroszország ilyen lépésre vállalkozott – jegyezték meg a Bloomberg forrásai.

El kellett kergetni az oroszokat az egyik kikötőtől 

A hírügynökség arra is emlékeztetett, hogy az ír média 2023-ban arról számolt be, hogy egy brit helikopter egy hadihajóval együtt „elkergetett” egy orosz tengeralattjárót az Írország délnyugati részén fekvő Cork kikötőjétől.

Erre azért volt szükség, mert az ír hadseregnek nem voltak meg a képességei a víz alatti fenyegetések elhárítására.

A múlt hónapban az orosz jelentések arról szóltak, hogy a haditengerészet hajói – köztük a Jasen-osztályú Kazan tengeralattjáró – szimulált gyakorlatokat hajtottak végre az Atlanti-óceánon egy kubai látogatás előtt. Ezzel párhuzamosan a BBC nyilvánosságra hozta, hogy Skócia partjainál egy orosz tengeralattjárót észleltek, amely ezt követően Kubába utazott.

A Kilo-programot a modern történelem egyik legsikeresebb haditengerészeti programjaként emlegetik, több mint 60 Kilo osztályú tengeralattjáró állhat még szolgálatban, amelyeket a Fekete-tengeren ukrajnai célpontok támadására használnak.

A védelmi minisztériumok hallgatnak

Információk szerint az amerikai tisztviselők tudtak a tengeralattjáró mozgásáról. Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az orosz haditengerészeti tevékenységet – mondta egy magas rangú Biden-kormánytisztviselő. A brit védelmi minisztérium közölte, hogy „nem kommentálja a műveleteket”.

Az ír védelmi minisztérium szóvivője szintén azt mondta, hogy a hivatal nem kommentálja más országok fegyveres erőinek műveleteit. Anélkül, hogy az orosz tengeralattjárókról szóló jelentésekkel kapcsolatba hozta volna, a szóvivő elmondta, hogy a légi és haditengerészeti eszközök „fokozott tengeri járőrözést” végeznek az Ír-tengeren található tengeri energetikai infrastruktúra közelében.

Felderítés és megfélemlítés lehet a cél

A tengeralattjárók telepítése az Egyesült Királyság és Írország körül Oroszország kísérlete lehet a brit és ír-tengeri védelem potenciális gyenge pontjainak felderítésére, vagy arra, hogy megpróbálják megfélemlíteni az Egyesült Királyságot, válaszul az Ukrajnának nyújtott támogatására – fogalmaztak a források.

Emellett Írország második, az Ír-sziget harmadik legnagyobb városának számító Corkban köt ki egy tenger alatti kábel, az EXA Atlantic, amely Kanadával és az Egyesült Királysággal is összeköttetésben áll. Az ír védelmi tárca szóvivője elmondta, hogy a kormányzati szervek is együttműködnek egymással az ország adatkábeleinek védelmében.

Egyes vélemények szerint egy orosz tengeralattjáró számára kihívást jelentene, hogy sikeresen navigáljon az Ír-tengeren, teljes egészében a nemzetközi jog megsértése nélkül. A felségvizekre vonatkozó igények összetettsége miatt a tengeralattjáróknak jogilag a felszínen kell áthaladniuk, emellett az Ír-tenger változó mélységei egyébként is megnehezítenék, hogy egy orosz hajó a víz alá merülve közlekedjen a térségben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük. Szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.