Két nő is szexuális erőszakkal vádolja Neil Gaiman fantasyírót

2024.07.04. 15:05

Neil Gaimant szexuális erőszakkal vádolta meg két nő – számolt be a Tortoise. A lap egy cikkben és egy négyrészes podcastben is foglalkozott az üggyel.

Az egyik nő, a 23 éves Scarlett, aki az író gyermekének dadájaként dolgozott, azt állítja, hogy Neil Gaiman szexuálisan bántalmazta őt a férfi rezidenciájának fürdőjében 2022 februárjában, az első találkozásuk után néhány órával. Neil Gaiman beszámolója szerint a fürdőben csak ölelkeztek és csókolóztak, és az ezt követő hetekben is csak beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat volt közöttük. Scarlett szerint azonban ezen az egyébként konszenzusos kapcsolaton belül

a férfi durva és megalázó szexuális cselekményeket végzett vele, egy alkalommal pedig úgy megverte, hogy a nő elvesztette az eszméletét.

A Tortoise szerint barátok is alátámasztják a nő állításait.

A másik nő 18 éves volt, amikor 2003-ban a floridai Sarasotában egy dedikáláson találkozott Neil Gaimannel. Két évvel később romantikus kapcsolat alakult ki közöttük, mikor ő 20 éves, a férfi pedig 40 éves volt. A nő azt állítja, hogy durva és fájdalmas szex volt közöttük, amit nem akart, nem élvezett és tiltakozott is ellene.

Neil Gaiman tagadja az ellene felhozott vádakat, és felajánlotta, hogy együttműködik az ügyet vizsgáló új-zélandi rendőrséggel is, de erre nem tartottak igényt, ami a férfi szerint arra utal, hogy a vád megalapozott ellene. A rendőrség közölte, hogy a nyomozás folyamatban van, és igyekeznek minden tanúval beszélni.

Neil Gaiman szerepel a Time magazin által összeállított, A világ 100 legbefolyásosabb emberének listáján. Írásait a Netflix és az Amazon minisorozatai és hollywoodi filmek is adaptálták.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”