2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország

Újabb párt csatlakozik Orbán Viktor EP-frakciójához

2024.07.05. 16:39
A spanyol Vox is jelezte csatlakozási szándékát a vasárnap létrehozott új csoporthoz, megvalósulhat Orbán Viktor álma az új hazafias csoportosulásról, amelynek július 8-ára tervezik alakuló ülését.

A Vox elnöke, Santiago Abascal közleményben tudatta a La Gaceta című hírportállal, hogy pártja is belép a Fidesz által alapított frakcióba, melynek első ülését a francia választások második fordulója utáni napján tartják – tudta meg a hvg.hu.

A hírt Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a közösségi médiában is megerősítette.

A párt eddig az ECR-ben, azaz az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjában szerepelt, melynek vezetője Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, akivel továbbra is jó viszonyt kívánnak ápolni. Erről a Vox elnöke azt mondta:

A Vox régóta dolgozik ezen erők együttműködésén, egy nagy csoport létrehozásán. Ezt az Európai Parlamentben is folytatni fogjuk az új frakció tagjaként, de természetesen fenntartjuk az együttműködést azokkal a szövetségesekkel, akik még nincsenek benne, és akikkel változatlanul nagyon szoros a kétoldalú kapcsolatunk. A hazafias erőknek történelmi lehetőségük van arra, hogy a választók mandátumát egy nagy csoportban valósítsák meg, amely alternatívát jelent a néppártiak, a szocialisták és szélsőbaloldal koalíciójával szemben. 

„A Patrióták Európáért új képviselőcsoport az új valóságra reagál, azoknak az európaiaknak az üzenetére, akik radikális és sürgős irányváltást követelnek az EU-ban” – tette hozzá.

Új EP-frakciót hoztak létre

Mint azt az Index is megírta, Patrióták Európáért (Patriots of Europe) néven új EP-frakciót hoz létre Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) elnöke.

Ám ahhoz, hogy valóban létrejöjjön, két fontos feltételnek kell teljesülnie: egyrészt legalább 23 európai parlamenti képviselőre van szükségük, illetve legalább hét tagállam képviselőinek kell összefogniuk a képviselőcsoport megalakításához.

Az egyik feltétel már teljesült is: a Fidesznek és a KDNP-nek összesen 11 képviselője (utóbbi a Tisza Párt miatt kilépett az Európai Néppártból), az FPÖ-nek 6, az ANO-nak pedig 7 van. Ez így összesen 24 európai parlamenti képviselő 3 tagállamból, tehát még 4 másik országból várták a képviselőket. A napokban viszont a portugál Chega is bejelentette csatlakozási szándékát, így már csak további 3 ország képviselőinek jelentkezését várják. A VOX belépésével mindössze két további ország képviselőire van szüksége a frakciónak.