Felfüggesztették Georgia uniós csatlakozási tárgyalásait

2024.07.09. 11:41
Mindössze fél éve kapták meg a tagjelölti státuszt, máris megszakadtak a csatlakozási tárgyalások a nemrég elfogadott külföldiügynök-törvény miatt.

Georgia uniós csatlakozási tárgyalását felfüggesztették − jelentette be Pawel Herczynski, az Európai Unió nagykövete a tbiliszi, EU bővítése miatt tartott konferencián, számolt be róla az APA hírügynökség.

Továbbá elmondta, hogy határozatlan időre befagyasztották az ország védelmi szektorát célzó 30 millió eurós támogatás folyósítását.

Ez csak az első lépés, lesznek továbbiak is. A közvetlen segítségünket a georgiai kormánynak csökkentjük, és azt a civil társadalom és média fejlesztésére próbáljuk fordítani. Ezt a külügyminiszterek luxemburgi találkozója után jelentették be.

− szerepel a nagykövet bejegyzésében.

A felfüggesztés okairól

A georgiai fővárosban több tízezren vonultak utcára tavasszal, hogy a kormány által újra bevezetni kívánt törvény ellen tiltakozzanak, amely a civil szervezeteket – azok külföldi támogatottsága okán – „külföldi ügynököknek” minősítené. A tüntetéseket főként az ifjúsági és diákszervezetek vezették, a grúz ellenzék a háttérben meghúzódva figyelte az eseményeket.

A résztvevőket leginkább az háborította fel, hogy a javaslat lemásolta a mintegy 10 éve bevezetett hasonló orosz törvényt, amelynek segítségével Vlagyimir Putyinnak sikerült megerősíteni hatalmát és semlegesíteni az orosz ellenzék és a kritikus sajtó zömét.

A georgiai kormánypárt arra hivatkozott, hogy ezzel előznék meg a külföldi beavatkozás növekedését. Washington szankciót fogadott el a Grúz Álom politikusai ellen, valamint Brüsszel is figyelmeztetett, hogy az úgynevezett külföldiügynök-törvény nem összeegyeztethető az uniós csatlakozás feltételeivel – számolt be róla a Politico.