új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjjel közölte: legalább 37 halottja és több mint 170 sérültje van a hétfői orosz rakétatámadásoknak.

    Mint korábban írtuk, az ország különböző pontjain többtucatnyi rakéta csapódott be a minap, többek közt egy kijevi gyermekkórházban is (de támadás érte Dnyipro, Krivij Rih, Slovjanszk, Povrovszk és Kramatorszk városait is). Hónapok óta ez volt a legtöbb áldozattal járó támadássorozat. 

    Volodimir Zelenszkij az éjjel egy videót osztott meg a támadásokról, és közölte a legfrissebb adatokat. Az áldozatok mellett arra is kitért, hogy csaknem 100 épületben keletkeztek károk, amelyek közt egy szülészet, egy üzleti központ, egy főiskola, több lakóház és óvoda is van.

    Az orosz terroristákat felelősségre kell vonni ezért. A figyelem miatt még önmagában nem szűnik meg a terror. Az együttérzés önmagában nem fegyver

    – írta Zelenszkij, majd hozzátette: „Le kell lőnünk az orosz rakétákat. Meg kell semmisítenünk az orosz harci repülőgépeket ott, ahol állomásoznak. Erős lépéseket kell tennünk, amelyek után nem marad hiány a biztonságban. A világnak megvan hozzá a szükséges ereje. A partnerek megtehetik.”

  • Magyarország területére július 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6624 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5105 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség kedden.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 29 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Nem üzent Joe Biden amerikai elnöknek és a NATO-csúcs többi résztvevőjének Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökön keresztül – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak, kérdésre válaszolva.

    A Kreml szóvivője ugyanakkor méltatta a magyar miniszterelnök béke-erőfeszítéseit.

    Nagyra értékeljük, Putyin elnök úr is nagyra értékelte Orbán úr ezen erőfeszítéseit. Nyilvánvaló, hogy az érintett felek között egy egész sor nézeteltérés van, de Orbán úr valóban nagyon komoly kísérletet tesz arra, hogy megértse ezeknek a nézeteltéréseknek a lényegét, amit nagyra értékelünk

    – mondta Peszkov.

    Orbán Viktor július 5-én tárgyalt Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai rendezésről, valamint Oroszország és az Európai Unió, illetve Budapest és Moszkva viszonyáról, továbbá a jövőbeni európai biztonsági rendszer lehetséges alapelveiről.

    A magyar kormányfő július 2-án Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott, és felvetette neki egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőségét a béketárgyalások előkészítése érdekében. Orbán Viktor hétfőn Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt az ukrajnai rendezésről.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index keddi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ezúttal is!