Aláírták az alapító nyilatkozatot, létrejött Toroczkai Lászlóék új pártcsaládja

2024.07.10. 19:01
Szerda délután létrejött a Szuverén Nemzetek Európája (ESN) pártcsalád, amelyhez Toroczkai László Mi Hazánk Mozgalma is csatlakozott.

Mint korábban írtuk, Toroczkai László a közösségi oldalán jelentette be, hogy ők is új pártcsaládot alapítanak a radikálisok összefogásával, mint amilyen a német AfD, a szlovák Köztársaság vagy éppen a francia Visszahódítás – mindössze pár nappal azután, hogy Orbán Viktorék is új pártcsaládot alapítottak, amelyet már frakcióvá is sikerült alakítaniuk

A Mi Hazánk vezetője délután a közösségi oldalán jelentkezett be Brüsszelből, és azt írta:

Történelmi nap. Megcsináltuk: Perceken belül megszületik az új európai pártcsaládunk és EP-frakciónk, már itt vagyok az Európai Parlamentben, ahol aláírjuk az alapító nyilatkozatot. Szuverén Nemzetek Európája – ez lesz a nevünk.

„Egyelőre 28 EP-képviselőnk van, 9 országból, de lehetnek még csatlakozók. A román S.O.S. Románia csatlakozását ugyanakkor – a mi kérésünkre – visszautasította a frakció. Nekünk sikerült, ami a Fidesznek nem, amikor a szintén magyarellenes AUR román pártot felvették az ECR frakciójába” – írta Toroczkai László a posztban, ahol számba vette azt is, hogy kik a pártcsalád tagjai: 

  • AfD (Németország),
  • Mi Hazánk (Magyarország),
  • Újjászületés (Bulgária),
  • Konföderáció (Lengyelország),
  • Vége a bulinak (Spanyolország),
  • Republika (Szlovákia),
  • Visszahódítás (Franciaország),
  • Emberek és Igazságosság Uniója (Litvánia),
  • SPD (Csehország).

A Financial Times szintén arról írt friss cikkében, hogy megalakult az AfD bejelentése szerint megalapult az új pártcsalád, amelyről azt írták: „Ez lehet a harmadik szélsőjobboldali politikai csoport az ECR (Konzervatívok és Reformisták) és az újonnan alakult Patrióták Európáért után”. A lap ugyanakkor azt írta, hogy – bár az alapítási feltételeket valóban kipipálhatták a fentiek alapján –, az EP-frakció hivatalos létrehozásához még be kell nyújtaniuk egy dokumentumot az Európai Parlamenthez is .

Megjegyezték azt is, hogy a tagság felét (14 képviselőt) az AfD adja.

A német pártot májusban zárták ki az időközben felbomló Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportjából a párt egyik képviselőjének, Maximilian Krahnak a botránya miatt. A párt ezt követően kezdett el tárgyalni többek közt a Mi Hazánkkal is egy új csoportról.

A magyar pártot az új csoportban egyetlen fő képviseli a pártcsaládban az idei választáson EP-mandátumot szerzett Mi Hazánk-jelölt, Borvendég Zsuzsa személyében. Azt is tudni lehet, hogy a pártcsalád elnöke az AfD EP-képviselője, René Aust lett: az Euronews munkatársa szerint őt szerda délután már meg is választották.