Elítélték az ecuadori elnökjelölt gyilkosait

2024.07.13. 10:58

Öt, az ecuadori elnökjelölt, Fernando Villavicencio gyilkosságához köthető embert ítéltek el a latin-amerikai országban. Villavicenciót tavaly augusztusban, egy iskola előtt lőtték le a fővárosban, Quitóban.

Az elkövető Los Lobos bűnszervezet vezetője, Carlos Angulo, valamint a merénylet lebonyolítását intéző Laura Castilla 34 év 8 hónap börtönbüntetést kaptak a támadás kitervelőiként. A gyilkosságot segítő Erick Ramirez, Victor Flore és Alexandra Chimbo 12-12 évet kaptak.

Az ügyészség szerint Angulo, akit egyes körökben csak „A láthatatlan” néven ismernek, egy Quitói börtönből rendelte el a támadást – ezt a bandavezér tagadja, szerinte csak bűnbaknak használják. Castilla intézte a részleteket, a vádak szerint fegyvereket, pénzt és a meneküléshez szükséges motorokat biztosított a Villavicenciót lelövő férfiaknak.

Az eljárás során több mint 70 ember tett vallomást vagy adott bizonyítékot, egy koronatanú szerint a bűnszervezet 200 ezer dollárt, azaz több, mint 71 millió forintot kapott a gyilkosságért.

Fernando Villavicencio egykori újságíró és az egyébként Latin–Amerikában stabilnak számító Ecuador nemzetgyűlési képviselője és elnökjelöltje volt. A mexikói és kolumbiai drogkartellek országba szivárgása miatti megemelkedett bűnözés ellen felszólaló politikus egyike volt a kevés olyan, a választáson indulónak, akik felszólaltak a kormánytagok és a bűnözői csoportok együttműködése ellen.

Tavaly a választás előtt halálos fenyegetéseket kapott, ám tovább kampányolt – egy biztonsági csapat kíséretében. Az iskola előtt tartott beszédét követően, 2023, augusztus 9-én vesztette életét.

A gyilkosság után egy elkövető életét vesztette a rendőrökkel kialakult tűzharcban. Nem sokkal később hat, a merénylethez köthető kolumibai férfit fogtak el, ám mielőtt a kihallgatás megtörtént volna, holtan találták őket az El Litoral börtönben.

A nyomozás még mindig folyik az után, hogy ki rendelte el a Los Lobos merényletét. Angulo bandájának a hírek szerint szoros kötelékei vannak a mexikói Jalisco New Generation kartellel.