Őrizetbe vették a volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest

2024.07.15. 21:03
Őrizetbe vették az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) egyik alsóházi képviselőjét Lengyelországban. Marcin Romanowski mentelmi jogának felfüggesztéséről, őrizetbe vételéről és esetleges letartóztatásáról pénteken szavazott a lengyel alsóház. A volt képviselőt „nagymértékű kárt okozó szervezett bűnözői csoportban való részvétellel” gyanúsítják.

Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét – közölte hétfőn a lengyel államügyészség.

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, valamint az őrizetbe vételéről és esetleges előzetes letartóztatásának jóváhagyásáról szóló határozatot a parlamenti alsóház (szejm) pénteken szavazta meg.

Przemyslaw Nowak, az államügyészség szóvivőjének azt közölte, az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap ügyében indított nyomozás alatt összegyűjtött bizonyíték lehetővé tette, hogy Marcin Romanowskit 11 bűntett elkövetésével gyanúsítsák meg. A képviselő a gyanú szerint az állami vagyonban „nagymértékű kárt okozó szervezett bűnözői csoportban” vett részt. Romanowskit a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) vette őrizetbe – tette hozzá az ügyész.

Reagált a volt kormányfő

Mateusz Morawiecki volt kormányfő az X-en az ellenzék megfélemlítését célzó politikai lépésnek nevezte Romanowski őrizetbe vételét. Mint írta, a képviselő már pénteken maga jelentkezett az ügyészségen (ahol akkor nem hallgatták ki).

Mindazonáltal (.) hatáskeltő módon kellett őrizetbe venni, ez undorító és szégyenletes

– fogalmazott Morawiecki.

Összesen 11 embert gyanúsítanak

Az Igazságosság Alap ügyében eddig összesen 11 emberrel szemben fogalmaztak meg gyanút. A lengyel nyomozó szervek már március végén végeztek országszerte házkutatásokat, többek között az onkológiai kezelés alatt álló Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszternél. Akkor ez ügyben három személyt tartóztattak le.

A gyanúsítottak közül két nő az igazságügyi minisztérium volt hivatalnoka, a harmadik pedig Michal Olszewski, a Jézus Szent Szívének Papjai nevű szerzetes kongregáció tagja, aktív lelkipásztori tevékenységéről ismert pap.

Az általa vezetett Profeto alapítvány egy központot épített fel Varsóban a bűncselekmények áldozatai számára, ehhez az Igazságosság Alap forrásaiból 66 millió zlotyt (8,9 milliárd forintot) hívtak le. A beruházás utolsó szakaszának finanszírozását Donald Tusk jelenlegi kormánya leállította. Az ügyészség gyanúsítása szerint a Profeto alapítvány annak ellenére nyerte meg a pályázatot, hogy nem teljesítette annak formális feltételeit.

Tiltakoztak a fogva tartásuk ellen

Michal Olszewski és a két hivatalnok jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A varsói szejm előtt múlt kedden mintegy 4,5 ezren tiltakoztak fogva tartásuk ellen. A tüntetés azzal is összefüggött, hogy július 1-én a Sieci konzervatív hetilap közzétette a lelkész vallomását, amely szerint letartóztatása után 60 órán át nem kapott ennivalót, és amikor inni kért, egy használt palackban hoztak neki csapvizet. Amikor pedig vécére kellett volna mennie, arra utasították, hogy ehhez ugyanazt a palackot használja.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a múlt heti tüntetésen úgy ítélte meg: a leírt bánásmód megfelel a kínzás Emberi Jogok Európai Bírósága szerinti meghatározásának. Az ABW azonban dezinformációnak nevezte a Sieci cikkét.

A Szuverén Lengyelország párt az ENSZ kínzás elleni bizottságához, az Amnesty International és a Helsinki Bizottság szervezetekhez fordult a lelkész lehetséges bántalmazása miatt. A bánásmódot Andrzej Duda államfő is bírálta – írta az MTI.