Az elítélt Pál herceg máltai kiadatását gyorsítanák fel a románok

AFP  20231129  346G8NY  v1  HighRes  FranceRomaniaJustice
2024.07.16. 17:54
Egy szokatlan korrupciós ügy miatt ítélték el Romániában Paul-Phillipe Hohenzollernt, aki külföldön keresett menedéket, majd nemzetközi elfogatóparancs alapján végül Máltán vették őrizetbe. Az ottani bíróság azonban – attól tartva, hogy sérülnek elemi jogai – megtagadta kiadatását. Bukarest küldöttséget menesztett La Vallettába, hogy kieszközölje az uralkodói sarj hazaszállítását.

Az ügy előzménye, hogy Pál herceg a román királyi család tagjaként visszakövetelte a Bukarest határában a kommunizmus idején elkobzott băneasai királyi birtokot és a snagovi erdő egy részét – írta a Krónika.

Miután beadványára évekig nem kapott választ, felbérelte Adrian Năstase volt miniszterelnök tanácsadóját, aki két izraeli üzletembert is bevont az ügybe. Ez utóbbiak megvesztegették a restitúciós hatóság tagjait, akik a herceg javára döntöttek, ő pedig kárpótlásul az ingatlanok értékének nagy részével jutalmazta a két izraeli közvetítőt.

Mindez még 2006 és 2013 között zajlott le. Az eset azonban kitudódott. A bírósági tárgyaláson, 2020-ban megállapították, hogy a román államot 145 millió eurós kár érte, ezért a négy vádlottat hosszú börtönbüntetésre ítélték.

A legrövidebbet, három év négy hónapot a herceg kapta, aki először Portugáliába, majd Franciaországba menekült.

Nemzetközi körözés alapján itt tartóztatták le először, de a bíróság megtagadta kiadatását.

Máltára állítólag azzal az ígérettel csalták el, hogy felveszik a lovagrend tagjai közé. A hagyományőrző szervezet rendezvényén, egy előkelő üdülőben tartóztatták le Pál herceget másodszor áprilisban, ezúttal a máltai rendőrök.

Európa minden tájáról érkezett méltóságok előtt alázták meg

idézte a herceg ügyvédjét a Times of Malta. Ugyanez a lap három héttel később, május vége felé arról számolt be, hogy a máltai bíróság nem engedélyezte a 75 éves Pál herceg kiadatását. Az indoklása szerint „valós a veszélye”, hogy a herceg alapvető jogai sérülnek, ha visszaküldik Romániába, továbbá „előrehaladott korára” és „a román monarchia történelmében betöltött egyedülálló helyzetére” hivatkoztak.

Átmenetileg szabadlábon

Paul-Phillipe Hohenzollern egyébként csak oldalágon királyi sarj – írta a Romania-Insider. Nagyapját, a későbbi II. Károly román királyt ugyanis még koronahercegként arra kényszerítették, hogy váljon el rangjához nem méltó feleségétől. Az egy évig sem tartó házasságból azonban született egy fiú, Paul-Phillipe apja. II. Károly újranősült, és második házasságában született I. Mihály, az utolsó román király, aki Paul-Phillipe-nek amolyan nagybátyja.

Egy román bíróság 2012-ben elismerte Pál hercegi RANGJÁT, aki ettől függetlenül nem tagja a román királyi családnak.

A bukaresti kormány illetékesei azzal a feladattal utazták Máltára, hogy meggyőzzék a hatóságokat: a herceg jogai nem sérülnek, ha kiadják Romániának – jelentette a Politico.

A kiadatást megtagadó ítéletet egyébként időközben hatályon kívül helyezték, a herceg ügyvédje azonban az alkotmánybíróságon nyújtott be fellebbezést. Pál – két hónap elteltével – szabadlábra került azzal a kikötéssel, hogy a végső döntésig nem hagyhatja el a földközi-tengeri parányi szigetet.

Trófea a választások előtt?

A román igazságügyi minisztérium megerősítette, hogy négytagú küldöttség utazott Máltára, a szóvivő pedig fontosnak tartotta kijelenteni, hogy Romániában a „börtönkörülmények nagyon sokat javultak az elmúlt években”.

Jason Azzopardi, Pál herceg ügyvédje ezzel szemben ügyfele makacs üldözését „politikailag motiváltnak” tartja a romániai parlamenti és elnökválasztás előtt.

Az igazságügyi miniszter trófeaként akar kérkedni vele a decemberi elnökválasztás előtt

– állítja Azzopardi.

Alina-Ștefania Gorghiu, a román igazságügyi tárca vezetője mindeddig nem jelentette be indulását az elnökválasztáson. Szóvivője azt állítja: a miniszter asszony egyetlen célja, hogy „hazaszállíttassa mindazokat, akik menekülni próbálnak az igazságszolgáltatás elől”.

(Borítókép:  Lia Georgia Triff és  Paul-Philippe Hohenzollern érkezik a párizsi bíróságra 2023. november 29-én. Fotó: Thomas SAMSON / AFP