Bemutatkozott Trump alelnökjelöltje: Nem érdekel, mi történik Ukrajnával

GettyImages-2161883264
2024.07.18. 07:33
J. D. Vance amerikai szenátor szerda este hivatalosan is Donald Trump alelnökjelöltje lett, és a Republikánusok Nemzeti Kongresszusán beszédet mondott a Trump-híveknek. Magát az egyszerű család egyszerű gyermekeként bemutató Vance a munkásosztály szimpátiáját igyekszik kivívni a fizetésemelés és a hazai termékek és gyárak középpontba helyezésével, miközben szélsőséges nézeteket vall Ukrajnával, az abortusszal vagy éppen az illegális bevándorlókkal szemben is.

Donald Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance amerikai szenátor szerda este egy elfeledett ohiói iparváros fiaként prezentálta saját magát a nézők előtt, aki a munkásosztályért fog harcolni, ha novemberben megválasztják Trumpot. A 39 éves Vance a nehéz gyermekkorától a tengerészgyalogságig, a Yale jogi karától a kockázati kapitalizmusig és végül az amerikai szenátusig tartó nehéz útjának krónikájával mutatkozott be az amerikaiaknak, miközben történetét arra használta fel, hogy érveljen amellett, hogy miért érti meg a mindennapi küzdelmeiket – írta meg a Reuters.

Az ohiói Middletownban nőttem fel, egy olyan kisvárosban, ahol az emberek kimondták a véleményüket, kézzel építettek, és teljes szívükből szerették Istenüket, családjukat, közösségüket és hazájukat

– mondta Vance, amikor Milwaukee-ban, a Republikánusok Nemzeti Kongresszusán hivatalosan is átvette a párt jelölését. „De ez egy olyan hely is volt, amelyet Amerika uralkodó osztálya Washingtonban félredobott és elfelejtett” – tette hozzá.

Azzal vádolta a „karrierpolitikusokat”, mint Joe Biden elnököt is – aki Vance megjegyzése szerint régebb óta van a politikában, mint amióta ő él –, hogy rosszul sikerült kereskedelmi politikájukkal és külföldi háborúikkal tönkreteszik az olyan közösségeket, mint az övé.

Trump elnök víziója olyan egyszerű és mégis nagyon erőteljes. Végeztünk, hölgyeim és uraim, a Wall Street kiszolgálásával. Elkötelezzük magunkat a dolgozó ember mellett

– hangsúlyozta. Erre többször is felhívta a munkás- és középosztály figyelmét, különösen Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban – három rozsdaövezet-beli ingadozó államban, amelyek valószínűleg eldöntik a november 5-i választást.

Egyszerű család egyszerű gyermeke

Vance beszélt nagymamájáról, aki felnevelte őt, miközben anyja a függőségével küzdött, de elismerte édesanyját, Beverlyt is, aki jelen volt, hogy végignézze fia beszédét.

Büszkén mondhatom, hogy ma este itt van az anyukám, aki 10 éve tiszta és józan. Szeretlek, anya

– mondta Vance. A láthatóan meghatódott Beverly Vance „szeretlek, J.D.”-vel válaszolt, miközben a közönség álló ovációval köszöntötte.

Vance „nagypályás” debütálása során – kevesebb mint két évvel az első közhivatali megbízatása után, amely után rohamosan emelkedett karrierje – Trump heves ellenzőjéből az egyik legodaadóbb támogatójává vált. Egyike azon magas rangú republikánusoknak, mint például Ted Cruz és Marco Rubio amerikai szenátorok, akiknek a kritikusból lojalistává válása megszilárdította Trump hatalomátvételét a pártban.

A Hillbilly Elegy című bestseller memoár szerzője, Vance segített Trump populista ösztöneit olyan politikai menetrenddé formálni, amely visszahúzná az Egyesült Államokat a globális ügyekben betöltött domináns szerepéből. Mint az első milleniális, aki egy nagy párt listáján szerepel, jó helyzetben van ahhoz, hogy Trump „Make America Great Again” mozgalmát tovább vigye egy esetleges második Trump-időszakon túlra is.

Beszéde a trumpizmus számos alaptételét magába foglalta, ígéretet tett arra, hogy a hazai gyártást előnyben részesíti a kínai importtal szemben, és figyelmeztette a szövetségeseket, hogy a világbéke biztosításában nem kapnak többé „szabad utat”.

„Nem érdekel, mi történik Ukrajnával”

Vance ellenezte az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, és támogatta Trump kísérleteit, hogy bebizonyítsa a 2020-as választási veresége elcsalását. Azt állította, hogy a kormánynak többet kell tennie a munkásosztály megsegítéséért az import korlátozásával, a minimálbér emelésével és a vállalati liberalitás visszaszorításával.

Ezek az álláspontok, amelyek ellentétesek a Republikánus Párt hagyományos üzletbarát álláspontjával, mégis szorosan követik Trump programját. A demokraták máris támadásba lendültek Vance ellen, kiemelve szigorú abortuszellenes nézeteit, azzal érvelve, hogy hivatalában szélsőséges, szélsőjobboldali programját fogja előmozdítani.

Emellett – ahogy arról az Indexen többször is beszámoltunk – az is köztudott, hogy Vance nyíltan Ukrajna-ellenes, szerinte le kellene állítani a segélyeket és a fegyverszállításokat, elutasította az Oroszország elleni szankciókat, és azon a véleményen van, hogy Oroszországnak meg kellene tartania azokat a területeket, amelyeket már elfoglalt Ukrajnából. 

Őszintén meg kell mondanom, nem érdekel, mi történik Ukrajnával

– hangoztatta nem egyszer.

A 81 éves Biden szerdán kényszerült elhagyni a kampányt, miután a Covid–19-re pozitív lett a tesztje. A betegség csak tetézte Biden gondjait három viharos hét után, amelyek során a június 27-i vitán nyújtott vérszegény teljesítményét követően igyekezett megnyugtatni a pánikba esett demokratákat, hogy még mindig képes legyőzni Trumpot.

Trump, akinek jobb fülét bekötötték, miután egy szombati pennsylvaniai gyűlésen egy merénylő golyója súrolta, már a harmadik egymást követő estén vonult be a kongresszusra, ahol James Brown It's a Man's Man's Man's Man's World című dalát játszották az arénában.

„Tömeges kitoloncolást most!”

Az est folyamán egy kemény, érzelmekkel teli videót is lejátszottak, amelyben a 2021-es afganisztáni amerikai csapatkivonás során megölt katonák családjai Bident hibáztatták az elesettekért. A hozzátartozók ezután a színpadra léptek, és hangot adtak dühüknek, néhány küldött pedig könnyeit törölgette. Több felszólaló is agresszív és néha alaptalan támadásokat intézett a Biden-kormányzat ellen. A heves hangnem ellentmondott a nemzeti egység üzenetének, amelyet Trump az ellene elkövetett merénylet után a szombati nagygyűlésen ígért.

Peter Navarrót, a Trump vezette Fehér Ház volt tisztviselőjét, akit a nap folyamán korábban engedtek ki a börtönből, miután négy hónapot ült a kongresszus megsértése miatt, hatalmas ovációval fogadták, amikor szerdán színpadra lépett. Navarro, akit azért ítéltek el, mert nem volt hajlandó eleget tenni a 2021. január 6-i, Trump támogatói által az amerikai Capitoliumnál elkövetett támadást vizsgáló bizottság idézésének, azt mondta, hogy ő is, akárcsak Trump, Biden „igazságtalansági minisztériumának” áldozata volt.

Trump gyakran állította – bizonyítékok nélkül –, hogy a hivatalból való távozása óta ellene emelt négy vádirat a megválasztásának megakadályozására irányuló demokrata összeesküvés része volt.

Mások Biden határpolitikájára összpontosítottak, amely Trump és szövetségesei kedvenc célpontja. Tom Homan, aki Trump alatt a Bevándorlási és Vámügyi Hivatal megbízott igazgatója volt, azt mondta, hogy Biden volt a történelem első elnöke, aki „bizonytalanná tette” a határt.

Ez nem egy választás. Ez nemzeti öngyilkosság

– mondta. Miközben beszélt, a küldöttek „tömeges kitoloncolást most!” feliratú táblákat lengettek.

Míg Biden hivatali ideje alatt a határátlépések rekordot döntöttek, júniusban, miután az elnök széles körű menekültügyi tilalmat vezetett be, a letartóztatások száma meredeken csökkent. Trump ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén az Egyesült Államok történetének legnagyobb mértékű kitoloncolását indítja el az illegális bevándorlók ellen.

(Borítókép: J. D. Vance 2024. július 17-én. Fotó: Jacek Boczarski / Anadolu / Getty Images)