Gyújtogatás gyanúsítottjaira vadászik a francia rendőrség Nizzában

2024.07.18. 18:08
A rendőrség három, gyújtogatással gyanúsított személyre vadászik, miután egy tűzeset hét ember halálát okozta a dél-franciaországi Nizza város Les Moulins negyedében lévő lakóházban – közölte az ország miniszterelnöke. Az áldozatok között három gyermek és egy tinédzser is vann.

A halottak között van három (öt-, hét- és tízéves) gyermek, valamint egy 17 éves fiatal, aki az ablakon kiugorva próbált menekülni − tette hozzá Gabriel Attal. „Ami itt történt, ez a tűz, az teljesen szörnyű és felháborító” − mondta Attal a helyszínen újságíróknak, hozzátéve, hogy „a nyomozás folyamatban van, három személyt keresnek”, közölte a The Guardian.

A lakás a város nyugati részén, a drogelosztó központként ismert Les Moulins nevű, alacsony jövedelmű negyedben található. A lakásban egy Comore-szigetekről származó család lakott, mondta a regionális prefektus, Hugues Moutouh. Tíz ember tartózkodott a tűz kitörésének helyszínén, és a mentőket helyi idő szerint csütörtökön hajnali fél háromkor riasztották az épület hetedik emeletén felcsapó lángokhoz. A szomszédok sietve matracokat vonszoltak az épület elé, hogy felfogják az ablakon kiugrók zuhanását. Négy rendőr pszichológiai kezelésben részesült, miután szemtanúja volt a jelenetnek.

Anthony Borré, Nizza egyik alpolgármestere korábban azt mondta, hogy a biztonsági felvételeken három símaszkot viselő férfi látható a közelben. „Ezek súlyos és barbár cselekmények”, és hozzátette, hogy a nyomozás lezárultával „határozott választ” remél a hatóságoktól.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin a közösségi médiában elárulta, hogy a tűzoltók gyors kiérkezése „valószínűleg több halálesetet akadályozott meg”. Damien Martinelli helyi ügyész nyilatkozta, hogy a nyomozók a tűz „bűnügyi” okát vizsgálják. „Az első bizonyítékok fényében halált okozó gyújtogatás miatt indítottam nyomozást” − mondta a helyszínen. Emmanuel Macron francia elnök a tűzvész után közölte, hogy osztozik a nizzaiak megrendülésében, és a közösségi médiában azt írta, gondol „az elhunytak szeretteire”.

A hatóságok szerint a tűz valószínűleg az épület második emeletén keletkezett, és a lépcsőházon keresztül terjedt át magasabb szintekre. A mentők elárulták, hogy három embert kórházba szállítottak, köztük egyet életveszélyes sérülésekkel, miután kiugrott az ablakon. A tűzoltók, akiknek a hetedik emeleten „tomboló lakástűzzel” kellett szembenézniük, háromszor hajtottak végre létráról történő mentést, és tucatnyi embert evakuáltak.

A lépcsőházban lángok csaptak fel, és az ajtó alatt füst szivárgott be. Felébresztettem a gyerekeket, és hívtam a tűzoltókat, akik azt mondták, hogy tegyünk nedves törülközőt az ajtók alá, és menjünk ki az erkélyre.

 − mondta Soibrata, aki az ötödik emeleten lakik, továbbá azt is közölte, hogy a tűzoltókra való várakozás sokkal tovább tartott, mint az a „10 perc”, amit Martinelli mondott.

A szomszédok vizet permeteztek a szomszédos erkélyeken lévő napernyőkre és bútorokra, hogy megakadályozzák, hogy a lehulló égő törmelék felgyújtsa az épület többi részét. Húsz embert evakuáltak egy ideiglenes óvóhelyre. Christian Estrosi, Nizza polgármestere azt nyilatkozta, hogy egy válságstábot állítanak fel a tűz által érintettek megsegítésére.