Tizenhat évre ítélték a The Wall Street Journal riporterét Oroszországban

2024.07.19. 18:24
Egy orosz bíróság kémkedésért 16 év börtönbüntetésre ítélte Evan Gershkovich amerikai újságírót, a hidegháború óta legjelentősebb, nyugati újságíró ellen folytatott ügyben.

Az ügyészek 18 évet kértek egy szigorúan őrzött büntetőtelepen, ami mindössze két évvel kevesebb, mint a kémkedésért kiszabható maximális büntetés − írta meg a Politico.

Gershkovichot tavaly márciusban tartóztatták le az uráli Jekatyerinburgban, amikor munkáltatójának, a The Wall Street Journalnek készített riportot.

A Kreml szerint a riportert „tetten érték”, amikor a CIA-nak kémkedett egy tankokat gyártó üzemről gyűjtött információkkal. Mivel a bírósági eljárás zárt ajtók mögött zajlik, a feltételezett bizonyítékok nyilvános vizsgálata lehetetlenné vált.

A The Wall Street Journal és az amerikai kormány az ügyet politikai indíttatásúnak, a tárgyalást pedig koncepciósnak minősítette. 

Azt állítják, hogy a 32 éves Gerschkovichot és több más, Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgárt arra használják fel, hogy a nyugati kormányokat arra kényszerítsék, hogy szabadon engedjék az ott bebörtönzött orosz foglyokat. 

Egy bérgyilkosért akarják elcserélni az újságírót

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyíltan utalt arra, hogy Vadim Kraszikov − az FSZB bérgyilkosa, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti Berlinben − szabadon bocsátását szeretné elérni. 

Mindkét amerikai elnökjelölt-aspiráns azt mondta, hogy Gershkovich szabadon bocsátásának biztosítása prioritás. Joe Biden kormánya közölte, hogy több mint egy éve tárgyal Moszkvával, hogy megpróbáljanak egyezséget kötni. 

Biden riválisa, Donald Trump az előrelépés hiányát használta fel munícióként, és azt ígérte, hogy megválasztása esetén Gerschkovichot „szinte azonnal szabadon engedik”.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke megteszi ezt értem − de senki másért nem. ÉS SEMMIT NEM FOGUNK FIZETNI!

−írta Trump május végén saját közösségi médiaplatformján. A Kreml azonban azonnal tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna Trumppal az ügyben, mondván, hogy a tárgyalások csak akkor lehetnek sikeresek, ha „abszolút diszkréten” folynak

Egy másik, a lehetséges fogolycserével kapcsolatban gyakran emlegetett név a Kreml prominens kritikusa, az orosz–brit kettős állampolgár Vlagyimir Kara-Murza, akit Oroszországban hazaárulásért bebörtönöztek.

Kara-Murza támogatói az elmúlt hetekben aggódni kezdtek, miután az ellenzéki politikust, aki két mérgezési kísérlet után súlyos egészségügyi problémákkal küzd, állítólag kórházba szállították, ahol ügyvédei nem látogathatják meg.