Rengeteg terroristával végeztek az izraeli erők

2024.07.19. 19:20
Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) légiereje július 18-án megölte a Hamász két parancsnokát és a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) egy parancsnokát a Gázai övezetben. Az IDF légiereje megölte a Hamász Shati zászlóaljának egyik szakaszparancsnokát, aki több mesterlövész-támadást hajtott végre az izraeli erők ellen, köztük egy olyan csapást, amely megölt egy IDF-altisztet az IDF-nek a gázai város Tal al-Hawában lévő, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynöksége (UNRWA) központja elleni rajtaütésben.

Az IDF légicsapásai megölték a Hamász Nukhba Erők egyik tagját is, aki részt vett a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában. A Nukhba Erők a Hamász különleges műveleti egysége, amely az Izrael elleni szárazföldi műveletekért felelős.

Ők voltak felelősek az Izrael elleni október 7-i támadásért is. Az IDF megölte a PIJ Gáza város térségében működő tengeri erőinek parancsnokát is − írja napi jelentésében a Washingtoni Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Az IDF Givati dandárja (162. hadosztály) július 18-án folytatta a műveleteket Rafahban. Az izraeli erők azonosították az alagúthálózatokat, és légicsapásokat intéztek a térségben lévő palesztin terroristák ellen.

Az IDF jelentette, hogy egy Hamász-harcos rakétagránátot lőtt ki az izraeli erőkre egy humanitárius folyosóról, miközben segélyszállító teherautók haladtak az útvonalon. Az izraeli erők „több órára” lezárták az utat, hogy üldözzék a terroristát, de utána újra megnyitották azt a segélyszállítás előtt.

A Nemzeti Ellenállás Brigádjai egy izraeli páncélozott csapatszállítót vett célba egy improvizált robbanószerkezettel Kaf al Mashrou-ban, Rafah városától keletre, és azt állították, hogy a robbanás megsemmisítette a járművet. A Hamász és a Népi Ellenállási Bizottságok aknavetővel támadtak az izraeli erőkre al Izbában, Tal al-Sultantól délnyugatra.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 18-án azt mondta, hogy a Philadelphia folyosó és a rafahi átkelő feletti izraeli ellenőrzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a Hamászra nyomást lehessen gyakorolni a tűzszüneti megállapodás elérése érdekében.

Netanjahu az IDF katonáival való találkozó alatt tette a kijelentéseket Rafahban. Netanjahu azt mondta, hogy a területek feletti izraeli ellenőrzés segít a zsidó államnak a tűzszüneti megállapodás előmozdításában, beleértve Izrael követelését, hogy engedjék szabadon a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott „maximális” számú izraeli túszt. Netanjahu korábban, július 12-én elutasította azokat a híreket, amelyek szerint az izraeli csapatok a tűzszüneti és túszalku részeként kivonulhatnak a Philadelphia folyosóból.

Az amerikai hadsereg befejezte az amerikaiak által épített gázai segélykikötőn keresztül történő segélyszállítást.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) parancsnokhelyettese, Brad Cooper ellentengernagy július 17-én kijelentette, hogy az Egyesült Államok által épített segélykikötőt bezárták. A CENTCOM értékelése szerint a móló elérte a kívánt hatást, azaz „nagyon nagy mennyiségű segélyt juttatott” Gázába. Az Egyesült Államok által épített móló a jelentések szerint mindössze 20 napig volt üzemben, mivel május 17-én kezdte meg működését. Cooper elmondta, hogy a segélyeket mostantól az izraeli Asdod kikötőjén keresztül fogják küldeni.

Az al-Kudsz Brigádok július 18-án rakétatüzet indított Mefalsim és Nir Am ellen Dél-Izraelben.

Események Ciszjordániában

Az izraeli erők az ISW legutóbbi, július 17-i adatközlése óta négy ciszjordániai helyszínen vettek részt palesztin harcosok elleni harcban. Ismeretlen harcosok július 18-án a Dzsenintől nyugatra lévő izraeli település, Hermesh közelében felrobbantottak egy házi készítésű pokolgépet. A támadásban két szolgálaton kívüli IDF-katona és két izraeli civil megsebesült. A támadásban a palesztin támadók is megsebesültek.

Az IDF július 18-án Ciszjordánia-szerte hét körözött személyt vett őrizetbe, valamint fegyvereket és pénzeszközöket foglalt le.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Irán által vezetett Ellenállás Tengelyének célkitűzései:

  • Izrael visszatartása attól, hogy szárazföldi hadműveletet hajtson végre Libanonban.
  • Felkészülni egy kiterjesztett és elhúzódó konfliktusra Izraellel a közeljövőben.
  • Az Egyesült Államok kiűzése Szíriából.

Az IDF légiereje július 18-án légicsapásokat hajtott végre, amelyek során megöltek egy Hamász-vezetőt és egy Hezbollah-tagot Dél-Libanonban. Az izraeli repülőgépek csapást mértek és megölték Mohammed Jabara magas rangú Hamász-vezetőt a Bekaa-völgyi Ghazzehben.

Az IDF szerint Jabara támogatta a Hezbollah közvetett tűzzel végrehajtott támadásait Dél-Libanonból Izraelbe, és több támadást összehangolt a libanoni al-Dzsama al-Iszlámijával. Egy izraeli nyílt forrású közösségimédia-fiók azt állította, hogy Jabar korábban a Hamász Építési Iroda alá tartozó Khaled Ali egységet vezette, amely a közösségimédia-fiók szerint felelős a dél-libanoni rakéták gyártásáért.

A Hamász és az al-Dzsama al-Iszlámijáh egyaránt azt állította, hogy Jabara mindkét milícia parancsnoka volt. A Hamász és az al-Dzsama al-Iszlámijáh egyaránt a Muzulmán Testvériség szervezete. Jabara részvétele mindkét csoportban aláhúzza a Hamász szoros kapcsolatát az al-Dzsama al-Iszlámijáh-val, amely a jelenlegi háború során szorosan együttműködött a Hezbollah-val.

Az Izraeli Légierő (IAF) külön légicsapást hajtott végre, amely megölte a Hezbollah mérnöki egységének egyik tagját, Hassan Ali Muhannát Qanában. Az IDF jelentése szerint Muhanna „különböző terrorista műveletek tervezéséért és végrehajtásáért” volt felelős Izrael ellen.

A Hezbollah meg nem határozott számú egyirányú támadó drónt indított az IDF 210. hadosztályának Rosh Pinna-i főhadiszállása ellen. A Hezbollah azt állította, hogy a támadás válasz volt az izraeli légicsapásokra, amelyek július 18-án megöltek két embert.

A libanoni Hezbollah legalább nyolc támadást hajtott végre Észak-Izraelben, beleértve a Rosh Pinna-i támadást is, a CTP-ISW legutóbbi, július 18-i adatmegszakítása óta. A Hezbollah azt állította, hogy július 18-án egy páncéltörő rakétával és „megfelelő fegyverekkel” célba vette a Yironban és Metullában telepített izraeli „kémberendezéseket”.