Telefonon beszélt Trump és Zelenszkij, szóba került a béke is

Untitled-1
2024.07.20. 09:35
Bár még csak elnökjelölt Donald Trump, már úgy kommunikál, mint aki biztosan megnyeri a novemberi választásokat. Telefonon arról beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy hivatalba lépése után békét fog teremteni. Hogy ezt a békét hogyan kívánja elérni, miközben Orbán Viktor békemissziójából kiderült, hogy egyik fél sem hajlandó egyelőre békét kötni, ráadásul alelnökjelöltje is nyíltan Ukrajna-ellenes, arról nem esett szó. Mindkét fél megerősítette a beszélgetést – és egy jövőbeni személyes találkozó lehetőségét is.

Donald Trump republikánus elnökjelölt pénteken közölte, hogy telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel, és ígéretet tett arra, hogy véget vet Ukrajna Oroszországgal folytatott háborújának – közölte a francia AFP hírügynökség.

Nagyra értékelem, hogy Zelenszkij elnök úr felkeresett, mert én mint az Egyesült Államok következő elnöke, békét fogok hozni a világnak, és véget vetek a háborúnak, amely oly sok emberéletet követelt, és számtalan ártatlan családot pusztított el

– írta Donald Trump a Truth Social közösségi platformján közzétett bejegyzésében.

Zelenszkij megerősítette a hívást, hozzátéve, hogy „Megállapodtunk Trump elnökkel, hogy személyes találkozón megbeszéljük, milyen lépésekkel lehet igazságossá és valóban tartóssá tenni a békét”.

Megemlítettem a nemzetünk szabadságának és függetlenségének védelméhez szükséges létfontosságú kétpárti és kétkamarás amerikai támogatást is

– írta az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében.

Hogyan hozna békét Trump?

Egy Trump-győzelem a novemberi amerikai választásokon megkérdőjelezné Washington további támogatását Ukrajna számára, miközben az ország harmadik éve küzd az orosz erők elleni harcokkal. Trump, aki csütörtökön hivatalosan is elfogadta a Republikánus Párt elnökjelöltségét, többször is azt állította, hogy nagyon gyorsan véget vetne a háborúnak, anélkül, hogy részleteket mondott volna arról, hogyan.

A múlt héten az exelnök floridai birtokán fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki a hónap elején találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az, hogy Trump gyakran dicséri Putyint, és nem hajlandó nyíltan bírálni az orosz inváziót, aggodalmat keltett ukrán szövetségeseiben, hogy arra kényszerítené az országot, hogy elfogadja a részleges vereséget.

Többször javasolta a NATO-ból való kilépést is. J.D. Vance, Trump alelnökjelöltje a kongresszusi republikánusok izolacionista szárnyát vezeti, akik szerint az Egyesült Államoknak le kellene állítania az Ukrajnának nyújtott támogatásokat.

Az ukrajnai háború fejleményeit szombaton is percről perce követjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Donald Trump és Volodimir Zelenszkij. Fotó: James Devaney / GC Images, P van Katwijk / Getty Images)