Eltemették a Trump elleni merénylet egyetlen halálos áldozatát

2024.07.20. 11:52
Szűk családi körben, de nagy médiafigyelemmel búcsúztatták el Corey Comperatore-t, aki még a Donald Trump elleni merényletkísérlet során vesztette életét. A gyászszertartás előtt több ezren rótták le kegyeletüket az egykori tűzoltóparancsnok előtt, míg Donald Trump a Republikánus Párt jelölőgyűlésén emlékezett meg róla.

Tűzoltóautók sorfala mellett kísérték utolsó útjára pénteken, és temették el Corey Comperatore egykori tűzoltóparancsnokot, a republikánus elnökjelölt, Donald Trump elleni merénylet egyetlen áldozatát – számol be róla az AP hírügynökség.

Az 50 éves Comperatore még július 13-án vesztette életét, amikor egy magányos merénylő mesterlövész puskájával több lövést adott le a republikánus elnökjelöltre, azonban miközben Trumpot csak a fülén találta el, addig a testével családját védő egykori tűzoltón halálos sebesülést okozott. Rajtuk kívül pedig két további személyt ért találat – az ő állapotuk még mindig súlyos, de sajtóhírek szerint már stabil.

A gyászszertartást szűk családi körben tartották meg, azonban csütörtökön ezrek gyűltek össze a nyilvános búcsúztatásán. A szertartás után  a koporsót tűzoltóautón vitték a végső nyughelyére,  Comperatore szülővárosába, Freeportba, amit több száz tűzoltósági jármű kísért – az AP-nek név nélkül egy forrás arról beszélt, Trump a titkosszolgálat aggályai miatt nem vett részt a temetésen a Pennsylvania államban található kisvárosban, Cabotban.

Ugyanakkor Trump így is megemlékezett az egykori tűzoltóparancsnokról. A Republikánus Párt jelölőgyűlésének záró napján elmondott beszédében a jelölést elfogadó Trump kitért a merényletkísérletre és Comparatore-ra, akit többek között hősnek nevezett, illetve az egykori tűzoltó felszerelése is a színpadon volt – az egyperces néma csend közben az exelnök megcsókolta az egykori parancsnok sisakját.

Trump a beszédében ezenkívül elárulta, hogy a jelölőgyűlés alatt Comparatore, illetve a másik két sebesült családjának összesen 6,3 millió dollárt (jelenlegi árfolyamon 2 milliárd 261 millió forintot) gyűjtöttek össze.