új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács dezinformáció elleni központja arra figyelmezteti az ukránokat, hogy ne higgyenek az interneten terjedő hamis fotónak, amely Irina Farion professzor és nyelvész állítólagos gyilkosát ábrázolja – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az interneten terjed egy fotó Irina Farion professzor és nyelvész állítólagos gyilkosáról. A gyanúsított állítólag egy 21 éves, Lemberg megyei lakos Miután a Központ ellenőrizte ezt az információt Ukrajna Nemzeti Rendőrségénél, jelenti, hogy az nem igaz

    – fogalmaznak a közleményben. Hozzátették, hogy a fényképen látható ukrán állampolgárnak nincs köze a bűncselekmény elkövetéséhez.

    Irina Farion meggyilkolásáról, és arról, hogy honnan lehet ismerős sokaknak a neve, alábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

  • Ukrajna úgy véli, hogy amennyiben a fekete-tengeri gabonakezdeményezés újjáéled, a feltételeket felül kell vizsgálni, különösen az ukrán kikötőkből induló hajók ellenőrzését – írja a Jevropejszka Pravda Vaszily Bodnarra, Ukrajna törökországi nagykövetére hivatkozva.

    A diplomata szerint az a tény, hogy Ukrajna képes volt kiépíteni a saját biztonságos fekete-tengeri hajóútvonalát a Dunán keresztül, „arra ösztönzi a többi partnert, köztük Törökországot, hogy biztonságosabb feltételeket keressen a hajók áthaladásához”.

    Az egyetlen dolog, ami nem felel meg nekünk, hogy visszatérnénk azokhoz a feltételekhez, amelyek az első »gabonafolyosó« felállításakor működtek. Nem lehet ellenőrizni, nem lehet átvizsgálni az ukrán kikötőket elhagyó hajókat. Ezt soha nem fogadjuk el

    – fogalmazott.  Hozzátette, hogy a gabonafolyosó csökkentheti az Ukrajnába tartó hajók biztosítási költségeit, és növelheti a Fekete-tenger hajózásának biztonsági szintjét.

  • Donald Trump volt amerikai elnök keményen dolgozik Ukrajna kapitulációjának tervén – mondta AndrIj Piontkovszkij ukrán politológus az Unian ukrán hírügynökség szerint. 

    A szakértő úgy véli, a republikánusok elnökjelöltje Ukrajnát területátadásra és tűszünetre akarja kényszeríteni, „mindenféle garancia nélkül”. 

    Azzal kapcsolatban, hogy Trump J. D. Vance-et választotta alelnökjelöltjének úgy fogalmazott, jól mutatja, hogyan áll az elnökjelölt a választásokhoz. 

    Nagyon jól emlékszünk az Ukrajnának nyújtott segélyek blokkolásában kifejtett tevékenységére. Vance jobban gyűlöli Ukrajnát, mint bárki más az amerikai kongresszusban

    – jegyezte meg a lap szerint Piontkovszkij. 

    A politológusi nyilatkozat aktualitását az adja, hogy Donald Trump a minap telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

    Utóbb kiderült, hogy Zelenszkij meg is hívta Trumpot Ukrajnába, aki viszont álhírnek nevezte azt, hogy ő Oroszország érdekében dolgozna. A találkozót azóta egy orosz vezető is véleményezte. 

  • Tisztelt Olvasóink!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!