Benjamin Netanjahuval találkozik pénteken Donald Trump Floridában

2024.07.24. 14:43
Floridában, Palm Beachi-otthonában találkozik Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt és Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke. A találkozón valószínűleg a közel-keleti béke és stabilitás megteremtésének lehetőségéről is szót ejtenek.

Donald Trump Amerika republikánus elnökjelöltje július 26-án Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyal Floridában. Erről maga a volt elnök, a republikánusok elnökjelöltje tett bejelentést kedden közösségi média-oldalán, aki Palm Beach-i otthonában fogadja Izrael miniszterelnökét – adta hírül az MTI.

A találkozóról szóló közleményben azt hangoztatta, hogy első elnöki időszaka idején a Közel-Keleten béke és stabilitás volt, valamint aláírták az arab-izraeli megbékélést segítő Ábrahám-egyezményeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy azt az időszakot akarja visszahozni.

Egyben utalt arra, hogy a közelmúltban Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és a világ más vezetőinek kifejtette:

a „béke az erő által” törekvéssel jellemzett külpolitikai programja a háborúk és erőszakos konfliktusok lezárására törekszik.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn érkezett Washingtonba, ahol szerdán a Kongresszus két házának ülésén mond beszédet, csütörtökön pedig a tervek szerint Joe Biden leköszönő elnökkel találkozik.

Minta ahogy azt az Index megírtaDonald Trump a zsidó állam elkötelezett támogatója, és 2017-ben hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet fővárosának. A következő évben oda költöztette az amerikai nagykövetséget. Azonban az elmúlt években összeveszett az izraeli miniszterelnökkel.