Együtt járőröző orosz és kínai bombázókat fogott el Kanada és az Egyesült Államok

2024.07.25. 10:45
Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság szerdán elfogott két orosz és két kínai bombázót Alaszka közelében. Ez volt az első alkalom, hogy a két ország gépeit elfogták, miközben azok együttműködtek.

A bombázók az alaszkai légvédelmi azonosító zónában (ADIZ) a nemzetközi légtérben maradtak, és „nem tekintették őket fenyegetésnek” − áll az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) közleményében.

Az Egyesült Államok és Kanada, amelyek együtt alkotják a NORAD-ot, elfogta az orosz TU–95 és a kínai H–6 bombázókat. A NORAD szerint a repülőgépek nem léptek be az Egyesült Államok vagy Kanada szuverén légterébe − közölte a CNN.

Ez egyben az első alkalom, hogy a H–6-os bombázók, amelyek régebbi szovjet bombázók származékai, beléptek az alaszkai légvédelmi azonosítási zóna területére − mondta egy védelmi tisztviselő.

Az elfogást amerikai F–16-os és F–35-ös vadászgépek, valamint kanadai CF–18-as vadászgépek hajtották végre. A támogató repülőgépek is részt vettek az elfogásban.

Az alaszkai légvédelmi azonosítási zónába történő orosz berepülések nem ritkák, a kínai repülőgépek jelenléte azonban új fejleménynek tűnik. Márciusban az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának vezetője, Gregory Guillot tábornok azt mondta, hogy Kína egyre északabbra nyomul az Északi-sarkvidékre, és arra számít, hogy „potenciálisan már az idén” repülőgépeket fog látni ott.

„Amit láttam, az a kínaiak hajlandósága és vágya arra, hogy jelen legyenek északon” − mondta Guillot a szenátus Fegyveres Erők Bizottságának meghallgatásán. „Láttuk őket a tengeren. Láttuk őket a technikai vagy tudományos kutatás felhője alatt, de úgy gondoljuk, hogy minden bizonnyal több küldetésről van szó, beleértve a katonaságot is. Aztán arra számítok, hogy már idén, potenciálisan, légi tevékenységet láthatunk az Északi-sarkvidék alaszkai részén”.

Kína „sarkvidékközeli” államnak tekinti magát, és azon dolgozik, hogy kiterjessze jelenlétét a messzi északon, többek között az Oroszországgal való együttműködés révén.