Donald Trump „tiszteletlennek” nevezte Kamala Harrist az izraeli miniszterelnökkel való találkozóján

2024.07.27. 08:01 Módosítva: 2024.07.27. 08:02
A volt amerikai elnök bírálta az alelnököt, miután Kamala Harris azt nyilatkozta, „nem fog hallgatni” a palesztinok szenvedéseiről. Donald Trump „tiszteletlennek” nevezte Kamala Harris nyilatkozatát a gázai háborúról pénteken, amikor Floridában találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy a konfliktusról tárgyaljon.

Kamala Harris csütörtökön, a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott találkozója után úgy tűnt, hogy hangnemváltás lehet az izraeli-gázai háborúval kapcsolatban, amikor kijelentette, hogy „nem fog hallgatni” a palesztinok szenvedéseiről – írja a The Guardian.

Donald Trump a Mar-a-Lago-i otthonában tartott találkozó előtt emiatt bírálta Harrist, „tiszteletlennek” nevezve a megjegyzéseit.

Nem voltak túl kedvesek Izraellel kapcsolatban

− mondta Trump. „Igazából nem tudom, hogy egy zsidó származású ember hogyan szavazhatna rá, de ez csak rajtuk áll.”

Donald Trump baráti hangvételben üdvözölte Benjamin Netanjahut, aki egyhetes amerikai látogatását nála fejezte be, mely közben háború elleni tüntetések zajlottak.

A tüntetők az autókonvoj útvonalának mentén „Fegyverszünetet most” és „Egy elítélt meghívott egy háborús bűnöst” feliratú táblákat tartottak a magasba.

A találkozó előtt Netanjahu azt hangoztatta, hogy szerinte a Hamászra gyakorolt katonai nyomás a tűzszüneti tárgyalásokat is előmozdította, hozzátéve, hogy küldöttséget delegál a tárgyalások közelgő római fordulójára.

Az idő majd megmutatja, hogy közelebb kerültünk-e a tűzszüneti megállapodáshoz.

− közölte az izraeli miniszterelnök.

Ez az első találkozójuk azóta, amióta nem Donald Trump az amerikai elnök. A két elnök között feszült lett a viszony, miután Netanjahu gratulált Joe Biden 2020-as választási győzelméhez, „Bibi maradhatott volna csendben. Szörnyű hibát követett el” − mondta akkor Trump. „B*szódjon meg”.

Pénteken azonban úgy tűnt, hogy kibékültek. „Mindig is jó volt a kapcsolatunk” − árulta el Donald Trump a találkozó előtt újságíróknak. A múltban politikai szövetségesek voltak, de a héten a Fox News-nak azt nyilatkozta, hogy Izraelnek be kell fejeznie a háborút és „gyorsan” ki kell szabadítania a túszokat. „Egy elnök sem tett annyit, mint én Izraelért.” − hangsúlyozta a volt amerikai elnök.