Megállíthatatlan tűztornádó tombol Kaliforniában

2024.07.27. 07:01 Módosítva: 2024.07.27. 07:11
Tűztornádó pusztít Kalifornia északi részén, miközben az állam idei legnagyobb erdőtüze egyik napról a másikra irányíthatatlanná vált. A kaliforniai tűzoltóság közölte, hogy 34 épület vált a lángok martalékává, míg 4200 továbbra is veszélyben van.

A szerdán keletkezett tűz már több mint 164 ezer hektárnyi területet pusztított el Chicótól északkeletre, és péntekig csak 3 százalékát tudták megfékezni − közölte a kaliforniai tűzoltóság. Csütörtökön letartóztattak egy 42 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a tüzet úgy okozta, hogy egy égő autóval egy szakadékba gurult.

A BBC birtokába jutott felvételeken látható, amint a tűztornádó − nagy hőségben és szélben keletkezett lángokból és hamuból álló örvény − végigsöpör Kalifornián.

A tűzvész miatt evakuálni kellett Butte városát, ahol Kalifornia leghalálosabb erdőtüze, a Camp Fire 2018-ban több mint 80 embert ölt meg. Cohasset 400 fős lakosságát már elköltöztették, mivel a tűz irányíthatatlanul ég.

Az evakuálás folyamatban van, ahogy a tűz egyre növekszik

− közölte csütörtökön Megan McCann, a Butte megyei seriff hivatalának munkatársa. „Tíz különböző bűnüldöző és tűzoltó szervtől kaptunk segítséget. Többen úton vannak ide” − tette hozzá.

A kaliforniai tűzoltóság közölte, hogy 34 épület vált a lángok martalékává, míg 4200 továbbra is veszélyben van. A tűz a szerdai gyújtogatás óta exponenciálisan nőtt: szerdán a kaliforniai Chico közelében lévő mintegy 1400 hektárról csütörtökre mintegy 45 500 hektárra terjedt át, majd péntekre megháromszorozódott a felégett terület.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös figyelmeztetést adott ki a Sacramento-völgy északi részére, és figyelmeztetett, hogy a pénteki nagy szél és az alacsony páratartalom együttesen „új tűz keletkezését és a folyamatban lévő erdőtüzek veszélyes méretűvé és intenzitásúvá válását okozhatja”.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb tűzvész azonban Oregonban pusztított, ahol legalább 240 ezer hektár égett már le, farmokat perzselt fel, és több száz szarvasmarhát pusztított el.

Kanada szintén nagy erdőtüzekkel küzd, amelyek közül az egyik elpusztította az albertai Jasper település felét és a Jasper Nemzeti Park egy részét. Pénteken eső segítette a több száz tűzoltót, akik a lángok ellen küzdenek.