Botrány Francis Ford Coppola körül, a női statiszták megcsókolásával vádolják

2024.07.27. 10:29
Francis Ford Coppola Oscar-díjas filmrendezőt azzal vádolják, hogy illetlenül viselkedett a Megalopolis című, saját finanszírozású sci-fi eposzának forgatásán. A 120 millió dollárba kerülő filmben Adam Driver, Aubrey Plaza és Jon Voight játssza a főszerepeket. Az idei cannes-i filmfesztiválon debütált, ahol átlagosnak tartották a filmet.

Francis Ford Coppola Oscar-díjas rendezőről olyan videók láttak napvilágot nemrég, ahol a forgatáson női statisztákat próbál megcsókolni. A videót a stáb egyik tagja készítette még tavaly. 

A The Guardian beszámolója szerint a 85 éves Oscar-díjas rendező „régimódi” módon viselkedett egyes nőkkel a forgatás alatt. A brit lap cikke szerint ugyanis Coppola előbb az ölébe húzta, majd meg is csókolta a statiszták között lévő a nőket, hogy „hangulatba hozza őket”.

A The Guardian azt állítja, hogy Coppola egy mikrofonba beszélve kijelentette: „bocsánat, ha odamegyek hozzád, és megcsókollak. Csak tudd, hogy ez kizárólag az én örömömre szolgál”. A film botrányos forgatásáról már korábban is derültek ki részletek.

Vegyesek a vélemények Coppola stílusáról

„Dolgoztam már igazán fontos rendezőkkel, és ez a viselkedés szokatlan. Soha nem láttam még senkit a forgatáson, és ez az operatőrre is kiterjed, aki ennyire gyakran hozzáérne egy színészhez” – állította egy forrás.

„Mivel Coppola finanszírozta a filmet, így nem volt HR-osztály, amely kordában tartotta volna a dolgokat” – mondta egy forrás. „Kivel kellett volna beszélniük? Panaszt tenni Coppolánál, és jelenteni Coppolát saját magának?”

A film vezető producere, Darren Demetre azt mondta, hogy „így akar inspirálni, és megteremteni a klubhangulatot”. Hozzátette: „a projekt alkalmával soha nem volt tudomásom semmilyen zaklatásról vagy rossz viselkedésre vonatkozó panaszról”.

A film első rendezőasszisztense, Mariela Comitini „vibráló, professzionális és pozitív környezetnek” nevezte a filmet.

Francis Ford Coppola a The New York Timesnak a vádakról nyilatkozva azt mondta: „anyám azt mondta nekem, hogy ha közeledsz egy nő felé, az azt jelenti, hogy nem tiszteled őt, és azok a lányok, akikbe belezúgtam, biztosan nem tiszteltem őket. Nem vagyok tapintatos, túl félénk vagyok.”

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.