Egy autó árát kapják bónuszként a moszkvai újoncok

GettyImages-1389943528
2024.07.27. 12:04
A moszkvai polgármester egyszeri prémiumként hatalmas összeggel jutalmazza azokat a fiatalokat, akik katonának jelentkeznek az orosz seregbe. Szinte bizonyosra vehető, hogy az orosz–ukrán háború harmadik évében a fronton kötnek ki.

Szergej Szobjanyin, Moszkva első embere 1,9 millió rubel, valamivel több mint 8 millió forint egyszeri juttatásban részesíti a seregbe jelentkező fiatalokat. A szolgálat első évében az újonc további, akár 5,2 millió rubelt, 22 millió forintot kereshet – ezzel az ígérettel csábítja a sorkatonákat közleményében a polgármesteri hivatal.

Az Ukrajna ellen indított invázió kezdete óta legalább 120 ezer orosz katona vesztette életét – idézte a Moscow Times a független média nemrég közzétett becslését.

A szerződéses orosz katonák minimális havi zsoldja 210 ezer rubel, csaknem 900 ezer forint, azaz csaknem háromszor nagyobb a 73 ezer rubeles havi orosz átlagkeresetnél. A tekintélyes zsold különösen vonzó a gazdaságilag nehéz helyzetű közösségekben élő munkásosztály tagjai számára – jegyezték meg az orosz portálokon.

A regionális kormányzatok más bónuszokkal és egyéb ösztönző intézkedésekkel – például ingyenes gyermekfelügyelettel, a családtagok számára pedig ingyenes utazással – próbálják serkenteni a bevonulási hajlandóságot.

A sérülésekért – súlyosságtól függően – átszámítva 2-4 millió forint jár, az akcióban elesett katona hozzátartozóit pedig akár valamivel több mint 12 millió forint illeti.

Az orosz becsléseknél nagyobb az áldozatok száma nyugati források szerint. Csupán májusban és júniusban hetvenezer orosz katona vesztette életét, vagy sebesült meg – legalábbis a brit védelmi minisztérium szerint. A veszteségek oka, hogy új front nyílt Harkiv térségében.

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország már elvesztette az invázió kezdete előtt meglévő, aktív szolgálatot teljesítő szárazföldi csapatainak 87 százalékát, illetve az Ukrajna elleni támadás megindítása előtti harckocsiállományának kétharmadát – jelentette a CNN.

A létszámnövelés

Oroszország a háború előtt, 2021-ben kezdte a mozgósítást, ami különböző intenzitással azóta is tart. Az orosz fiatalok nem sokkal a háború kitörése után már tömegesen menekültek az országból. A helyzet később csak fokozódott.

Fél évvel a háború kitörése után, 2022 szeptemberében Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította ugyan a részleges mozgósítást, tavaly áprilisban azonban már a káosz, félelem és düh uralkodott az oroszok körében, miután a Duma egy olyan törvényt fogadott el, amely hatékonyabbá és nehezebben kijátszhatóvá tette az besorozást.

Tavaly decemberben az elnök rendeletben adott parancsot az orosz hadsereg létszámnövelésére.

Az Orosz Föderáció fegyveres erőiben 2,2 millióan szolgálnak, a bővítés után pedig a katonák száma a tervek szerint elérte az 1,32 milliót.

Ez is kevésnek bizonyult.

Orosz elítéltek kaptak ígéretet, hogy fél év elteltével szabadulnak, ha önkéntesen frontszolgálatra jelentkeznek. A háború első évének végén a becslések szerint a bebörtönzött bűnözők 10 százaléka már a fronton harcolt.

Ez legalább 40 ezer főt jelenthet, ami a hivatásos hadsereg létszámához képest is arányaiban kimondottan magas szám.

Az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett bűnözők között nemi erőszakért és gyilkosságokért elítéltek is voltak, akik fegyvert kaptak.

Ágyútölteléknek használt külföldi zsoldosok

A veszteségek pótlására a Kreml külföldi katonákat is toborzott, köztük tizenötezer nepáli harcost. Sokan közülük megsérültek. Az eltűntek és elesettek száma ismeretlen.

A bátorságukról ismert gurkhák nem válogattak: olyanok is akadtak, akik az ukrán seregbe jelentkeztek.

Egyesek közülük arra panaszkodtak, hogy az orosz alakulatokban úgy bántak velük, „mint a kutyákkal”, „éheztették” és „ágyútölteléknek” használták őket. A CNN-nek nyilatkozó egyik nepáli azt mondta, hogy rajta kívül afgán, indiai, kongói és egyiptomi újoncok is voltak a kiképzésen.

A nemrég Moszkvába látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök arra kérte az orosz elnököt, hogy engedje haza a fronton harcoló honfitársait. A hindu portál szerint Putyin engedett a kérésnek.

(Borítókép: Törmelékekkel teli utca 2022. április 06-án az ukrajnai Bukában. Fotó: Chris McGrath / Getty Images)