A háború legsúlyosabb, civilek elleni támadását hajtották végre Izraelben, több gyermek is meghalt

2024.07.28. 07:07

Szombaton rakéta csapódott egy golán-fennsíki falu focipályájába, ahol legalább 12 ember, köztük gyerekek és fiatalok haltak meg. A Reuters értesülései szerint az izraeli hadsereg (IDF) a libanoni iszlamista terrorszervezetet, a Hezbollahot okolja a támadásért, ám a Hamász szövetségesei tagadják, hogy bármi közük lenne az akcióhoz.

Bár a felelős még nincs meg, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök már nyilatkozott az ügyben. Elmondása szerint a Hezbollah „drágán megfizet majd az elvesztett életekért”.

A zsidó állam és a libanoni terrorszervezet nagyjából 10 hónapja folytat fegyveres harcokat a két ország közti demarkációs vonalon, szakértők viszont attól tartanak, hogy a szombati támadás akár egy teljes körű háborúhoz is vezethet Izrael és a Hezbollah között – ami regionális bevonódást is eredményezhet a környező arab országoktól.

A Majdal Shamst ért támadás 12 halottja mellett legalább 29-en meg is sérültek. Az IDF szerint ez volt a legsúlyosabb támadás izraeli civilek ellen a harcokat kirobbantó október 7-i események óta.

Nem maradt el az izraeli válasz

Mélyen a libanoni területen belül és dél-Libanonban mért csapást a Hezbollahra az izraeli légierő – a miniszterelnök ígéretének megfelelően. Többek között fegyverlerakatokat és infrastruktúrát sújtott az ellencsapás.

Israel Katz külügyminiszter szerint a libanoni terrorszervezet minden határt átlépett a támadással. Elmondása szerint a felek közelednek a totális háború pillanatához. Daniel Hagari, az IDF parancsnoka szerint a Golán-fennsíkot ért támadás során húszan sérültek meg – írja a Sky News. Az izraeli–palesztin konfliktus során eddig 39 ezer ember vesztette életét.

Irán óvatosságra intett

A Hamász és a Hezbollah mögött álló Irán figyelmeztette Izraelt, hogy ne induljon el „új kalandjára” Libanonban. A közlemény a külügyminisztérium szóvivőjéjtől, Nasszer Kanaanitól érkezett. Irán a Hezbollah mellett több katonai csoportot is támogat a Közel-Keleten.