Nemzetközi sajtó: Orbán Viktor Tusványoson az „önpusztítás” útjára figyelmeztette az EU-t

2024.07.28. 07:56
Az Associated Press, a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Bloomberg is foglalkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédével. Az erről szóló értékelés szerint Orbán Viktor Ázsia-orientált világrendről beszél, Donald Trump mögé állt, és az „önpusztítás” útjára figyelmezteti az EU-t, amely feltétel nélkül követi az Egyesült Államok demokratabarát külpolitikáját.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton mondta el beszédét Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Előadásában kitért Magyarország és Románia kapcsolatára, a magyar békemisszióra, valamint arra is, hogy ehhez mit szóltak Brüsszelben.

A kormányfő egyúttal azt is kijelentette, hogy a lengyelek csinálják „a legszemforgatóbb politikát egész Európában”, miközben az amerikaiak Lengyelországot akarják megtenni Európa amerikai központjává, ezzel együtt pedig Brüsszelben visszatért a három T, amelynek értelmében szerinte Magyarország a tiltott kategóriába tartozik.

A The Guardian brit lap az Associated Press (AP) beszámolója alapján azt írta: Orbán Viktor előadásában „Ázsia-orientált világrendről” beszél, majd Donald Trump mögé állva az „önpusztítás” útjára figyelmezteti az EU-t, amely feltétel nélkül követi az Egyesült Államok demokratabarát külpolitikáját.

Az Associated Press arról is ír, hogy Orbán Viktor szerint az Egyesült Államok áll az Északi Áramlat gázvezeték elleni 2022-es robbantás mögött, amelyet azért építettek, hogy Oroszországból Németországba szállítsák a gázt, „terrorcselekménynek nevezve az akciót, amelyet nyilvánvalóan az amerikaiak irányításával hajtottak végre”. Az állítás alátámasztására nem szolgált bizonyítékkal – írta a brit sajtóorgánum az AP alapján.

A beszámolóban megjegyzik, hogy Orbán Viktor jellemzően arra használja a Romániában évente megrendezett tusványosi találkozót, hogy „jelezze nemzeti kormányának ideológiai irányvonalát, és kigúnyolja az uniós tömb normáit – amely tömbhöz Magyarország 2004-ben csatlakozott.”

Szerintük Orbán Viktor szombaton azt mondta, hogy Trump újraválasztási pályázata arra irányul, hogy „visszahúzza az amerikai népet a posztnacionalista liberális államból a nemzetállamba, és újra elővette a konzervatív toposzok egész sorát, miszerint Trumpot igazságtalanul büntetik, hogy megakadályozzák a választási pályázatát.”

Az AP szerint a magyar miniszterelnök szombaton megerősítette bevándorlásellenes álláspontját, mondván, hogy az nem válasz országa elöregedő népességére.

A The Guardian azt is írja, hogy az EU leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője, Orbán Viktor „a bevándorlással és az LMBTQ+-jogokkal szembeni határozott ellenállásával egyes konzervatív populisták ikonjává vált, emellett keményen fellépett a magyarországi sajtó és igazságszolgáltatás ellen, és az EU-t a jogállamiság és a demokrácia normáinak megsértésével vádolta”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung-ot brüsszeli tudósítója arról tájékoztatta, hogy az EU saját maga alatt vágja a fát Orbán Viktor miatt, mivel megpendítették azt a húrt, hogy ne Magyarországon legyen a soros elnökséghez kapcsolódó külügyminiszteri találkozó. Azok a tagállamok, akik kiálltak a felvetés mellett, azzal indokolták döntésüket, hogy szerintük megsértette a lojális együttműködés kötelezettségét azzal, hogy az Európai Unió a felelős a háborúért.

A lap hozzáteszi, nagyrészt Josep Borrell a felelős a kialakult helyzetért, mert dönthetett volna saját maga, a vitával azonban csak zavart okozott. „Az Európai Parlament azonban belátta a konfliktus felvállalásának szükségességét, aminek eredménye egy kemény vita lesz Orbánnal szeptemberben, a soros elnökség programjának ismertetésekor – közli a lap.

A Bloomberg azt írja, hogy Orbán Viktor Donald Trump visszatérését várja, hogy ezzel is erősítse békeellenes szerepét az EU-ban. Amit előadott Erdélyben, az egy új világrend víziója volt, ezen belül ő maga mind inkább renegát lenne Európában Kína, illetve a volt amerikai elnök támogatásával. „Orbán elmondta szokásos gondolatait a gyenge EU-ról, amely az LMBTQ-jogokat és a bevándorlást favorizálja. Trumpot ezzel szemben követendő példaként állította be, mint aki vissza akarja helyezni jogaiba a nemzetállamot, a liberális rend helyett” – írja a Bloomberg.

Helyszíni stábunk a magyar miniszterelnök beszédén kívül a 33. Tusványosról beszámolt:

  • A megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.
  • Szerdán pedig kétszer is felhőszakadás volt.
  • Csütörtökön Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával és a magyar stratégiával indítottunk.
  • Megtartották a hagyományos pártpolitikai vitát is ellenzéki és kormánypárti képviselők részvételével.
  • Van olyan téma, amelyben egy ellenzéki képviselő és egy miniszterhelyettes egyetértett.
  • Baloldali politikusokat kérdeztünk a magyarországi baloldal helyzetéről.
  • Pénteken újra a színpadon volt Schiffer András, ezúttal Lánczi Tamással, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjével vitázott.
  • Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az Erasmus- és a Horizon-ügyek hátteréről beszélt.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével a színpadon ülve többek között Magyar Péterről és az Európai Néppártról is beszélt.

Az Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde után érkezett ellenzéki reakciókról ide kattintva olvashat.