18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Vádat emeltek a sztárhíradós ellen, gyermekekről készített illetlen képeket

2024.07.29. 21:17
Gyermekekről készült „illetlen képek” birtoklása és készítése miatt vádat emeltek a BBC egykori sztárja, a híradós Huw Edwards ellen. A gyanú szerint 2020 és 2022 között történtek az esetek WhatsApp-on keresztül, amiért Edwards július utolsó napján áll bíróság elé. A BBC a végsőkig kiállt műsorvezetője mellett, és sztárfizetését is a felmondásáig kapta, noha képernyőn már hónapokkal óta nem szerepelt.

Huw Edwardsot, a BBC volt híradósát a rendőrség vád alá helyezte gyermekekről készült „illetlen képek” miatt – írta meg a Deadline. A Metropolitan Police (MP) szóvivője a brit sajtónak adott nyilatkozata alapján „a rendőrség nyomozását követően a londoni Southwarkban élő 62 éves Huw Edwards ellen háromrendbeli, gyermekekről készült illetlen képek készítése miatt vádat emeltek. A bűncselekmények, amelyek a gyanú szerint 2020 decembere és 2022 áprilisa között történtek, a WhatsApp nevű applikáción megosztott képekhez kapcsolódnak”.

Edwardsot november 8-án tartóztatták le – tette hozzá a közlemény. A Királyi Ügyészség engedélye alapján június 26-án vádat emeltek ellene, és óvadék ellenében kiengedték, hogy július 31-én, szerdán megjelenjen a Westminster Magistrates’ Court előtt.

A média és a nyilvánosság figyelmét nyomatékosan felhívjuk arra, hogy ez egy folyamatban lévő ügy. Így semmi olyat nem szabad közzétenni, beleértve a közösségi médiát is, ami a jövőbeli bírósági eljárást befolyásolhatja

– tette hozzá a közlemény.

Az Egyesült Királyság igazságügyi minisztériumának iránymutatásai szerint gyermeknek számít minden 18 év alatti személy. Az illetlen képek „készítése” magában foglalhatja a képet tartalmazó melléklet megnyitását, a kép letöltését egy weboldalról a számítógépre, a kép közösségi médián keresztül történő fogadását vagy a gyermekekről készült képek élő közvetítését. Edwards bűncselekményeiért akár 10 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

A BBC üdvöskéje

Edwards, aki tavaly a brit műsorszolgáltató egyik legjobban fizetett műsorvezetője volt, hivatalosan áprilisban mondott fel a társaságnál, ekkor a BBC közölte, hogy a döntést „orvosi tanácsra” hozta meg „40 évnyi szolgálat után”.

Erre csaknem egy évvel azután került sor, hogy a hírolvasó állítólag több ezer fontot fizetett egy fiatalnak szexuális tartalmú képekért. A nevét a The Sun kezdetben nem hozta nyilvánosságra, de napokig tartó találgatások után Edwardsról, aki akkoriban kórházban volt, kiderült, hogy ő az, akit a képek küldésével vádolnak. 

A mai hírekből azonban kiderült, hogy amikor Edwards lemondott, már öt hónapja nyomozott ellene a rendőrség.

A BBC számára még kínosabbá teszi a dolgokat, hogy a múlt héten az is nyilvánosságra került,  2019 óta a legnagyobb fizetését vitte haza a vállalattól, és 480 ezer fontot (több mint 224 millió forintot) keresett annak ellenére, hogy nyolc hónapig nem volt adásban.

A BBC időközben közzétett egy felülvizsgálatot Edwards viselkedéséről, amelyben azt állította, hogy „nem vette figyelembe az Edwards ellen tett panasz lehetséges szélesebb körű jelentőségét”, és bocsánatot kért a panaszostól, amiért eszkalálták a dolgot. Egy másik felülvizsgálat, egy „tényfeltáró vizsgálat” még tart, arról nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

A BBC nem kívánta kommentálni, hogy Edwards ellen vádat emeltek.

A vádakat megelőzően Edwards komoly televíziós karriert futott be: évtizedekig irányította a hírműsorokat, vezette a 2019-es parlamenti választások közvetítését, és 2022 szeptemberében bejelentette II. Erzsébet királynő halálát.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.