Finnország elnöke szerint orosz kivonulás nélkül is tárgyalnia kellene Ukrajnának

2024.07.30. 15:43
Alexander Stubb, Finnország elnöke szerint elérkezett az idő ahhoz, hogy megkezdődjenek a tárgyalások Ukrajna és Oroszország között. A politikus előfeltételek nélküli béketárgyalásokat sürget a háborúban álló országok között, úgy látja, hogy a tervezett második békekonferenciát már Oroszország részvételével kellene megszervezni.

„Elértünk egy olyan pontra, ahol meg kell kezdeni a tárgyalásokat” – jelentette ki Alexander Stubb, Finnország elnöke a Le Monde francia hírportálnak adott interjújában. A politikus úgy látja, hogy Oroszország kivonulása a megszállt területekről nem tehető az esetleges tárgyalások előfeltételévé.

Alexander Stubb 2024 márciusa óta Finnország államfője, korábban különböző koalíciós kormányok tagja volt, pénzügyminiszterként és külügyminiszterként is tevékenykedett. Bár támogatja Ukrajna háborús erőfeszítéseit, de ajtót nyitna az esetleges béketárgyalások előtt.

A politikus szerint különbséget kell tenni egy esetleges – nem öncélú – tárgyalási folyamat és a béke között, meglátása szerint a tárgyalások megkezdése önmagában nem jelent engedményeket.

A mi szempontunkból a békéhez vezető út világos: Oroszországnak távoznia kell. De ezt a távozást nem tekinthetjük előfeltételnek

– jelentette ki Finnország elnöke. Alexander Stubb úgy látja, hogy a tervezett második békekonferenciát már Moszkva részvételével kellene megszervezni, ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte Kína sokat tehetne a háború befejezéséért, hiszen erős pozícióban van Oroszországgal szemben.

Oroszországnál a labda, Zelenszkijnek garanciákra van szüksége

A finn államfő az aktuális harctéri helyzetről is elmondta véleményét. Úgy látja, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „jól játssza ki a kártyáit”, és már a kezdetektől kezdeményező szerepet akart vállalni a tárgyalási folyamatban, most viszont Oroszország térfelén pattog a labda.

„Ukrajna és Zelenszkij sokkal erősebb helyzetben van, mint két hónappal ezelőtt. Megkapják a szükséges felszerelést és költségvetést, hogy meg tudják tartani a pozícióikat” – fogalmazott Alexander Stubb, hozzátéve, hogy már nincs olyan kétségbeesés, mint tavasszal, amikor az amerikai kongresszusban blokkolták a segélyeket, és Európa nehezen tudott felszerelést szállítani Kijevnek. Hangsúlyozta, hogy hírszerzési információk szerint Oroszország sem nyomul előre, és az orosz veszteségek még nagyobbak, mint korábban. „Putyin azt gondolta, hogy a Nyugat belefárad a háborúba. Úgy gondolta, megvárhatja az amerikai választásokat. De tévedett” – mondta.

Az elnök úgy véli, hogy Volodimir Zelenszkijnek négy elemre van szüksége a folyamat eredményességéhez, amelyek közül az első az Oroszország által megszállt területekre vonatkozik, „és ez egyedül az ő döntése lesz” – fogalmazott. Másodszor: Ukrajnának biztonsági garanciákra van szüksége. „És ez az, amiben mi segíthetünk, kétoldalú megállapodásokkal és a NATO-hoz, valamint természetesen az Európai Unióhoz vezető lehetséges úton” – mondta.

Emellett az orosz háborús bűnösök felelősségre vonását is elengedhetetlennek tartja, valamint felhívta a figyelmet az ukrán elnöknek szükséges forrásokra is, amelyet országa újjáépítésére kell fordítania.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.