Izrael Törökország kizárását sürgeti a NATO-ból

2024.07.30. 13:56
Jszráel Kac izraeli külügyminiszter hétfőn sürgette a NATO-t Törökország kizárására Recep Tayyip Erdogan török elnök azon fenyegetése miatt, hogy a Gázai övezeti háború okán katonailag beavatkozhat Izraelben, ahogy azt korábban Líbiában, illetve Hegyi-Karabahban is tette.

„Erdogan török elnök veszélyes retorikája és azon fenyegetésének fényében, hogy megtámadhatja Izraelt, Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter utasította a diplomatákat, hogy sürgősen vegyék fel a kapcsolatot a NATO tagállamaival Törökország elítélésére, illetve kizárásának követelésére a regionális szövetségből” – adta hírül az MTI az izraeli diplomáciai tárca közleményét.

A török elnök, aki Izrael Hamász palesztin terrorszervezet ellen viselt háborújának heves bírálója, vasárnapi beszédében úgy fogalmazott, hogy „nagyon erősnek kell lennünk, hogy Izrael ne tehessen ilyen képtelen dolgokat a palesztinokkal. Ahogy beavatkoztunk Hegyi-Karabahban, Líbiában, velük is hasonlóan járhatunk el” – hangoztatta. Ugyanakkor nem mondta ki, hogy pontosan milyen jellegű beavatkozásra gondolt.

Törökország, amely házigazdája az Izrael elleni terrortámadásokért felelős Hamász központjának, az Iráni gonosz tengelyének részévé vált a Hamász, a Hezbollah és a jemeni húszik oldalán 

tette hozzá az izraeli külügyi tárcavezető.

Az izraeli külügyminiszter szerint Erdogan Szaddám Husszein iraki diktátor nyomdokaiban jár, és Izrael megtámadásával fenyeget. „Emlékeznie kell, mi történt ott, és az hogyan végződött” – hangsúlyozta Jszráel Kac.