Befuccsolt Donald Trump közösségi platformja, tömegesen hagyják el a felhasználók

2024.08.01. 10:57
Donald Trump Truth Social platformja júniusban már a harmadik egymást követő hónapban tapasztalt közönségcsökkenést – közölte a jobboldali média egyik vezető elemzője, aki a republikánus elnökjelölt számára a „szavazóurnáknál jelentkező bajok” jeleit észlelte.

„A Truth Social csökkenő számai arra utalnak, hogy a közösség elutasítja a volt elnök és politikai szövetségesei által kifejtett kemény retorikát” − nyilatkozta Howard Polskin.

Polskin a TheRighting nevű oldal alapítója, amely arra törekszik, hogy „tájékoztassa a középutas és liberális közönséget azokról a történetekről és nézőpontokról, amelyek nincsenek a radarjukon, és Amerika teljes területén alakítják a politikai közvéleményt” − idézi a The Guardian.

Trump 2022 februárjában indította el a Truth Socialt, miután 2021. január 6-án a kongresszus elleni támadásra való felbujtás miatt kitiltották az akkor még Twitter néven ismert X-ről és más nagyobb platformokról.

Azóta visszaszerezte a hozzáférést a főbb platformokhoz, de továbbra is a Truth Socialt használja fő politikai szócsöveként, egy olyan kampányon keresztül, amely ismételten hazugságokat tartalmaz a választási csalásról, a New York-i ítéletről, a máshol folyamatban lévő büntetőügyekről, a több millió dolláros bírságokról és a merényletkísérletről egy pennsylvaniai gyűlésen.

Mindeközben a Truth Social anyavállalatának, a Trump Media & Technology Group részvényeinek árfolyama nagymértékben ingadozott. Az első hónapban 3,26 millió felhasználója volt a TheRighting szerint. Idén júniusban az elemzésük szerint az oldalnak valamivel több mint 2,11 millió felhasználója maradt, ami 38 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A Truth Socialt más jobboldali platformokkal összehasonlítva a TheRighting szerint a Rumble-nak 2024 júniusában 6,37 millió felhasználója volt, ami 43 százalékos csökkenés az előző évhez képest, míg a Gettrnek 134 000, ami 34 százalékos csökkenés. Az oldal a jobboldali médiaoldalakra vonatkozó adatokat is közzétett, összehasonlítva a 2020. júniusi és a 2024. júniusi látogatószámokat. Az egyértelmű éllovas Fox News 26 százalékkal, 107,3 millióról 79,6 millióra csökkent.

Polskin szerint „a 2024. júniusi folyamatos csökkenés várható volt, mivel 2020 júniusát olyan nagy hírértékű események uralták, mint a minneapolisi rendőrgyilkosságot követő zavargások és a Covid–19 terjedése által kiváltott globális egészségügyi válság.”

A TheRighting szerint a jobboldali oldalak 2023 júniusa és 2024 júniusa között többnyire kisebb csökkenést mutattak. A mainstream és liberális oldalak adatai pedig hasonló mintázatot követtek. A Truth Social és más oldalak esetében a kép azonban hamarosan változhat.

2024 júliusa egy sor kiemelkedő eseményt hozott, köztük a volt elnök megölésére tett sikertelen kísérletet, a republikánus nemzeti konvenciót, Joe Biden visszalépését és az őt helyettesítő Kamala Harris felemelkedését.

Az ilyen események „nagy lökést adhatnak a hírügynökségek forgalmának mindkét oldalon − mondta Polskin. – Ha azonban a forgalom tovább csökken, az azt jelezné, hogy minden hírportál előtt egyre nagyobb kihívások állnak”.