Tömegek érkeztek a Hamász-vezér temetésére, Izrael várja a válaszcsapásokat

2024.08.01. 10:10
Az Izrael által Teheránban likvidált Hamász-vezér, Iszmail Haníje csütörtöki temetése tömegeket vonzott Iránban. A palesztin szunnita iszlamista politikai mozgalom tisztségviselőinek nyilatkozata szerint a vezetés „sokkos állapotban” van, válaszcsapásokat ígértek, amire Izrael már felkészült, Benjamin Netanjahu kormányfő nehéz napokat jósolt országának.

Több ezren jelentek meg Iránban a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjehnek a gyászmenetén, akit a szerdai jelentések szerint Teheránban öltek meg egy merényletben – írja a BBC. A Hamász-vezető katari temetése előtt Irán legfőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah vezeti az imákat.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, egy izraeli rajtaütés során kiiktatták a Hamász legfőbb vezetőjét, aki Maszúd Peszeskján, az új iráni elnök beiktatása után teheráni rezidenciáján tartózkodott, amikor meghalt. Az izraeli hadsereg az elmúlt nap két izraeli akciója – Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni és Fuad Sukr Hezbollah-vezető bejrúti megölése – után teljes készültségben áll a várható válaszlépések előtt.

Iszmail Haníje fontos szerepet játszott a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokban. Egy magas rangú Hamász-tisztviselő a BBC-nek elmondta, hogy az akció ugyanabban az épületben történt, ahol a vezető korábbi iráni látogatásai során is megszállt. A palesztin szunnita iszlamista politikai mozgalom három vezetője és több őr is volt vele a támadás idején. Khalil al-Hayya Hamász-tisztviselő egy sajtótájékoztatón ismertette, hogy egy rakéta „közvetlenül” találta el a vezetőt.

A csoport tisztségviselőinek nyilatkozata szerint a vezetés „sokkos állapotban” van. Az amerikai média iráni tisztviselőket idézett, akik szerint Ali Hámenei közvetlen támadást rendelt el Izrael ellen, amely szerinte felelős az iráni földön elkövetett támadásért.

Az Irán által támogatott csoport megerősítette, hogy Fuad Sukr holttestét megtalálták annak a lakóháznak a törmelékei között, amelyet a támadás ért. Négy másik ember, köztük két gyermek is meghalt a helyszínen.

Izrael készültségben vár a válaszcsapásra

Izrael közvetlenül nem kommentálta a merényletet, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban azt mondta, hogy országa az elmúlt napokban „megsemmisítő csapásokat” mért ellenségeire, beleértve a Hezbollah egyik magas rangú parancsnokának megölését Libanonban néhány órával a teheráni csapás előtt.

A kormányfő figyelmeztette az izraelieket, hogy kihívásokkal teli napok előtt állnak, mivel egyre nagyobb a félelem egy szélesebb körű közel-keleti konfliktustól.

„A bejrúti csapás óta minden oldalról fenyegetéseket hallunk” – mondta egy televíziós beszédében a kormányfő, hozzátéve, hogy minden forgatókönyvre felkészültek, „egységesen és elszántan” fognak kiállni.

António Guterres ENSZ-főtitkár a térségbeli ellenségeskedések „veszélyes eszkalálódására” figyelmeztetett. A Hamász fegyveres szárnya szerint a csoport általános vezetőjének tekintett Haníje halála „új dimenziókba helyezi a harcot”, és jelentős következményekkel jár.